'Verzuurde' Vlamingen tolereren geen brakende kankerpatiënt als buur

BRUSSEL - Zure buren die klagen over het lawaai van spelende kinderen, tikkende petanqueballen of muziekfestivals, dat waren de Vlamingen al gewend. Maar bewoners die herstellende kankerpatiënten uit hun gebouw willen weren, omdat het braken geluidsoverlast geeft, daar schrikken ze toch van. Is Vlaanderen een land van zuurpruimen geworden?

Sinds november vorig jaar zit er op de bovenste etage van een appartementenblok in Gent een 'zorghuis'. Kankerpatiënten die geen familie of mantelzorgers hebben, kunnen er na hun behandeling even op adem komen, in huiselijke sfeer. 'Het is geen ziekenhuis', benadrukt de oprichtster. 'Er verblijven maximaal vier mensen, en er komen hooguit vier vrijwilligers per dag.'

Maar een groep van twaalf buren tekende bezwaar aan tegen het zorghuis. Ze vinden dat de vrijwilligers te vaak de lift gebruiken en te veel parkeerplaats innemen, en klagen over geluidsoverlast door 'overmatig braken van de patiënten'. Het Gentse gemeentebestuur wees het bezwaar af, maar de buren gingen in beroep. Ze kondigden aan desnoods naar de rechter te stappen.

Het nieuws veroorzaakte gisteren een storm van verontwaardiging in Vlaanderen. Op sociale media en in lezersbrieven werden de buren aan de schandpaal genageld. De krant De Tijd sprak van 'de ultieme daad van onverdraagzaamheid'. En zelfs Martine Tanghe, de altijd zo neutrale presentatrice van het VRT-Journaal, zelf recent hersteld van borstkanker, kondigde het nieuws aan als 'ongelooflijk maar waar'.

Tegelijkertijd moesten de Vlamingen erkennen dat de Gentse burenruzie in een patroon van toenemende verzuring en onverdraagzaamheid past. Zowel in 2011 als in 2012 moest er in Vlaanderen een kinderdagverblijf de deuren sluiten omdat de omwonenden klacht indienden tegen joelende kinderen. In het Limburgse Beringen probeerde een inwoner een petanquebaan te laten verwijderen, om het getik van de ballen hem stoorde.

Van een iets andere orde, maar evenmin bevorderend voor de samenhorigheid, zijn de juridische acties van omwonenden om grote evenementen te laten verbieden. Zo moet de Sinksenfoor, de grote kermis die al 45 jaar in de Antwerpse binnenstad plaats heeft, wegens geluidsoverlast naar de stadsrand verhuizen. Tegen het dancefestival Tomorrowland loopt nog een proces.

'We zijn een volk van klagers geworden', concludeerde het weekblad Knack, een conclusie die in Vlaanderen breed gedeeld lijkt te worden. Er zijn niet meteen meer burenruzies en conflicten dan vroeger, maar ze worden wel veel sneller bij de rechter of bij de autoriteiten aangekaart. De huidige Vlaamse regering kreeg 240 duizend klachten van burgers, twee keer zo veel als tijdens de vorige regeerperiode.

'De ruzies worden steeds banaler, soms zelfs ronduit onnozel, omdat de mensen niet met elkaar praten', verklaarde een vrederechter (een soort kantonrechter) in de krant De Tijd. 'Ze gooien meteen een brief bij hun buren in de bus, waarop die niet reageren en de boel escaleert. Zodra je ze bij elkaar brengt, is er meestal snel een oplossing.'

Dat hoopt ook de oprichtster van het zorghuis in Gent. Zij heeft de buren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij 'de medebewoners zonder haar, met een mutsje op'. Tot nog toe is er nog niemand op die uitnodiging ingegaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden