Verzuim scholieren Amsterdam laatste jaren fors toegenomen

Het problematisch schoolverzuim van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Amsterdam is sinds 1996 fors gestegen. Gemiddeld wordt 7,3 procent van de leerlingen tot vijftien jaar door de schoolleiding gezien als een 'problematische verzuimer'....

Van onze verslaggeefster

Dat blijkt uit een grootschalig en langdurig onderzoek naar schoolverzuim in Amsterdam. Volgens onderzoeker D. van Veen staan de uitkomsten model voor het verzuim in alle grote steden.

De stijging is voor een deel te verklaren door de verbeterde registratie van het schoolverzuim. Daardoor krijgen scholen beter zicht op het probleem.

Opvallend genoeg komen scholen steeds minder vaak in actie tegen ongeoorloofd verzuim. Slechts in een kwart van de gevallen treedt de school op. Bijvoorbeeld door de ouders te waarschuwen. In 1996 kwam de school nog in zes van de tien gevallen in actie om de notoire spijbelaars op de een of andere manier tot de orde te roepen.

Ook de ouders worden lakser. In 1996 werd de afwezigheid van een kind nog in de helft van de gevallen door de ouders bij school gemeld. Vorig jaar was dit teruggelopen naar 24 procent. Daardoor stijgt ook het aantal kinderen dat om onbekende redenen verstek laat gaan.

De gemiddelde percentages geven overigens een vertekend beeld, waarschuwt de onderzoeker. Er zijn grote verschillen tussen de schoolsoorten en de scholen onderling. Hoe hoger het schooltype, des te lager het verzuim. Maar ook binnen de schoolsoorten zijn de verschillen groot. 'Er zijn mavoscholen waar het verzuim praktisch nul is. En er zijn mavoscholen waar regelmatig 20 tot 50 procent van de kinderen verzuimt, om welke reden ook.'

Vooral leerlingen die zijn blijven zitten en slecht presteren, laten relatief vaak verstek gaan. Ook neemt het verzuim toe naarmate leerlingen ouder worden. In het voortgezet onderwijs verzuimen allochtonen vaker dan autochtonen. In het basisonderwijs is dat precies omgekeerd. Vooral voor Turkse en Marokkaanse ouders is schoolverzuim taboe.

Verzuim is overigens niet louter een kwestie van gebrek aan discipline, benadrukte Van Veen woensdag tijdens een congres over de preventie van schoolverzuim. 'Vaak zijn problemen in het gezin de oorzaak van het verzuim.' Van Veen is tevens coördinator van het Amsterdamse project Bij de Les Blijven dat probeert scholen te stimuleren om een adequaat verzuimbeleid te voeren. Inmiddels is de signalering en de registratie van de wegblijvertjes flink verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden