Verzuim gedaald door uitblijven van griepepidemie

De daling van het ziekteverzuim was vorig jaar simpelweg het gevolg van het uitblijven van een griepepidemie. De relatief sterke daling valt onmogelijk toe te schrijven aan de wet TZ-Arbo die in januari 1994 van kracht is geworden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De BVG meldt in het jaarverslag over 1994 dat haar 760 duizend verzekerden vorig jaar gemiddeld 5,6 procent van de werktijd verzuimden. De vijf jaar geleden ingezette daling van het ziekteverzuim zette zich vorig jaar voort. De teruggang was in 1994 zelfs iets groter dan de voorgaande jaren, constateert de BVG evenals andere bedrijfsverenigingen.

Een populaire verklaring voor de relatief sterke daling is de vorig jaar ingevoerde wet TZ-Arbo. Deze wet verplicht werkgevers de eerste ziekteweken uit eigen zak te betalen, wat hen zou moeten aanzetten tot een beter verzuimbeleid. Maar volgens de BVG hebben de meeste werkgevers al eerder maatregelen getroffen.

Dat het verzuim vorig jaar toch iets meer daalde, heeft volgens de bedrijfsvereniging alles te maken met het uitblijven van een griepepidemie. Terwijl Nederland in 1993 door twee zeer grote griepepidemieën werd getroffen, deed zich in 1994 helemaal geen epidemie voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden