Verzorging

Het artikel 'De dood als dessert' gaat over de pil van Drion, een pil om zelfmoord te plegen voor ouderen....

AMSTERDAMArnold Presburg

Wat denken we ervan om de ouderen die het nodig hebben te helpen? En dan niet met werk. In het artikel wordt opgemerkt: 'als je oud bent, ben je niet meer productief'. In een goede maatschappij zorgen de sterkeren voor de zwakkeren. Typisch westers is dat er minder voor de ouderen gezorgd wordt en meer gebeuld wordt op de zaak voor materiële dingen.

Nodig kunstenaars, biologen, sociale werkers uit om de ouderen geestelijk wat te brengen. Vraag wat ze leuk vinden, bijvoorbeeld bepaalde stijlen muziek, beelden of planten, ga daar samen naar op zoek, analyseer wat met ze en geniet ervan. Je kan dingen naar groepen in het verzorgingstehuis brengen, maar wat echt raakt is wat er in het individu leeft. Het kan ook nodig zijn dat er met die mensen gepraat wordt. Het is niet niks als je aan zelfdoding denkt. Praten helpt.

Het is wel bekend dat er nauwlijks geld is voor de materiële verzorging van ouderen. In de krant stond onlangs dat er scheuren in de lakens zaten. Het kan toch eenvoudig geregeld worden dat mensen bij ouderen langsgaan en daar wat laten zien of horen, en met ze praten? Dat is minstens zo belangrijk. Nog even voor de duidelijkheid: er zijn blijkbaar mensen die dood willen. Denken ze. Die pil is geen optie. Gaan we doen wat nodig is of laten we ze stikken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden