Verzonnen Maarten Keulemans

En dan is er natuurlijk nog de mogelijkheid dat Joran zijn ‘bekentenis’ echt van A tot Z heeft verzonnen. Dat de zaak ooit een klassieker wordt in de rechtspsychologie....

Het is in elk geval wel erg toevallig dat Joran met zijn verhaal kwam, uitgerekend de dag nadat Peter R. de Vries bij Pauw en Witteman opperde dat Natalee misschien door een ongeluk was gestorven. Wellicht is dat bij Joran blijven hangen. En is zijn ‘bekentenis’ uiteindelijk niets anders dan een verwrongen, uitgewerkte versie van De Vries’ eigen scenario. Bizar en ongelooflijk – maar in de psychologie een volstrekt normale gang van zaken.

Of neem de ‘bekentenis’ zelf. Die ontstond precies zoals alle mensen sterke verhalen construeren: eerst een vaag, algemeen verhaaltje vol tegenstrijdigheden, en in de weken daarna steeds meer inkleuring en details. Natalee bleef daarbij een vaag decorstuk, een soort pop waarmee wat heen en weer werd gezeuld. Ook dat is veelzeggend. Jorans verhaal ging niet over emoties of medische bijzonderheden, maar over juridische ditjes en datjes: gympen, telefoons, tijdstippen, plekken. Het was niet de bekentenis van iemand die eindelijk zijn hart lucht over een heftige, persoonlijke gebeurtenis. Eerder was het een slechte detectiveroman.

Maar wacht eens, Keulemans. Herhaaldelijk en in detail bekennen, dat doet een mens toch niet? Nou, mooi wel. De rechtspsychologische literatuur staat er zelfs vol mee. Toen in de jaren dertig de baby van vliegenier Charles Lindbergh werd ontvoerd, kreeg de politie tientallen spontane bekentenissen binnen. En recenter bekende André de Vries aan vrienden, celmaten en undercoveragenten hoe hij de vuurwerkramp in Enschede had aangestoken. Keer op keer, minutieus, en helemaal uit zichzelf. Had een camera het vastgelegd, dan had heel Nederland nu geloofd dat hij schuldig was. De rechter oordeelde uiteindelijk anders.

Wat mag je verwachten als je stoere Joran bij stoere Patrick in een focking vette auto zet? En Patrick begint met die hese Godfather-stem te hengelen: ‘Hee, dat meissie leeft niet meer, toch?’ Nog geen etmaal nadat Peter R. de Vries zei dat er misschien spake was van een ongeluk?

Ik had het pas echt verdacht gevonden als Joran niet had bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden