Verzoeningsgesprek tussen 'Gülenschool' en ouders mislukt

De verzoeningspoging tussen de islamitische basisschool De Roos en vier ouders is mislukt. De rechter moet nu beoordelen of de ouders die de school in verband brachten met de omstreden prediker Fethullah Gülen, te ver zijn gegaan.

De Islamitische Basisschool De Roos. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gulen-basisschool. Beeld anp
De Islamitische Basisschool De Roos. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gulen-basisschool.Beeld anp

Donderdag zouden De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ), waaronder De Roos valt, en de ouders voor een tweede keer bij elkaar komen onder leiding van de Zaanse burgemeester Geke Faber. Omdat het de verwachting was dat het gesprek weinig zou opleveren, is het afgeblazen.

De SIOZ spande vorige week een kort geding aan tegen de vier ouders, die andere ouders zouden hebben opgehitst. In Whatsapp-groepen schreven de vier dat de school een Gülenschool was van 'terroristen' en 'landverraders'. Sindsdien zijn circa 150 van de ruim 400 kinderen bij de school uitgeschreven.

De SIOZ eiste dat de ouders niet langer 'onjuiste en ongefundeerde mededelingen' zouden doen. Ook moesten ze een rectificatie in De Telegraaf plaatsen. Zouden ze daar niet aan voldoen, dan zouden ze een dwangsom van 5.000 euro per dag moeten betalen. De rechter oordeelde dat de partijen nog een poging moesten wagen er onderling uit te komen.

Gesprek afgeblazen

Een eerste gesprek, dinsdag op het stadhuis van Zaanstad, leverde niets op. Gisteren zouden de partijen weer bijeenkomen, maar volgens een woordvoerder van de burgemeester is dat gesprek afgeblazen.

'Het overleg heeft helaas geen oplossing gebracht', zegt SIOZ-advocaat Marcel Dekker. 'Mijn client zal de rechter om een vonnis vragen.' Dat vonnis komt uiterlijk vrijdag 16 september.

Advocaat Ejder Köse, die de ouders vertegenwoordigt, wil verder niets zeggen over de inhoud van de gesprekken. 'Toen we bij de burgemeester naar binnen stapten, is afgesproken dat alles wat werd besproken geheim zal blijven, in ieder geval tot het vonnis.'

'Smaad, laster en bedreigingen'

Een andere vermeende Gülenschool bereidt ook juridische stappen voor in een vergelijkbare zaak. De Witte Tulp in Amsterdam heeft zes ouders per brief aansprakelijk gesteld voor 'smaad, laster en bedreigingen'. De dagvaarding is nog niet de deur uit, aldus bestuursvoorzitter Tuncay Catak, die in het verleden directeur was van De Roos in Zaandam. 'We wachten nog op groen licht van de advocaat.'

De Roos en de Witte Tulp zijn het zwaarst getroffen door acties van ouders om hun kinderen van school te halen. Zij zijn bijna gehalveerd in leerlingenaantal. Van zeven andere scholen die het Gülenstempel hebben gekregen is ook een fors aantal leerlingen vertrokken. Bij de scholen zijn er tot dusverre 588 leerlingen opgestapt, een vijfde van het totale leerlingenaantal, blijkt uit onderzoek van Trouw.

De PO-Raad, de koepel van basisscholen, maakt zich zorgen over de continuïteit van het onderwijs voor die leerlingen. Volgens een woordvoerder van de PO-Raad zitten nog zeker 76 leerlingen thuis.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden