Verzoenende woorden van Papandreou in Istanbul

Tijdens een bezoek aan Turkije heeft de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, George Papandreou, maandag bevestigd dat Griekenland wel degelijk plaats voor Turkije ziet in de Europese Unie....

Reuters en AFP

Hoewel Griekenland en Turkije allebei lid zijn van de NAVO, leven beide bondgenoten al jaren in onmin. De grootste steen des aanstoots is het eiland Cyprus, waar Turkstalige minderheid zich in 1974 met hulp van Ankara heeft afgezonderd van de Griekstalige meerderheid. 'Laten we die laatste Berlijnse muur neerhalen', riep Papandreou gisteren uit.

Uit frustratie over deze kwestie-heeft Athene zich altijd verzet tegen een Turks lidmaatschap van de EU. Recentelijk is daar echter verandering in gekomen. 'Wij willen Turkije in de Unie', zei minister Papandreou in Istanbul. Hij voegde er direct aan toe dat Turkije wel aan de criteria voor het lidmaatschap moet voldoen. Maar tegelijkertijd ging de regering in Athene ermee akkoord dat Turkije wordt opgenomen in de lijst van kandidaat-leden voor de Europese Top, die in december in Helsinki wordt gehouden.

Sinds Turkije op 17 augustus werd getroffen door een zware aardbeving, waarbij duizenden doden zijn gevallen, is de verstandhouding enigszins verbeterd. De Grieken hebben Turkije direct hulpgoederen toegestuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden