Verzoek tot vrijlating van Suu Kyi afgewezen

Hooggerechtshof in Birma verwerpt beroep van oppositieleidster tegen huisarrest...

AP en Reuters

Rangoon Het hooggerechtshof in Birma heeft vrijdag het beroep verworpen dat oppositieleidster Aung San Suu Kyi had aangetekend haar huisarrest.

Het arrest van de 64-jarige Suu Kyi werd in augustus vorig jaar met achttien maanden verlengd nadat ze een Amerikaan onderdak had geboden, die naar haar woning in Rangoon (officieel Yangon) was gezwommen. Daarmee zou ze de regels hebben overtreden die golden voor haar al lopende huisarrest. Suu Kyi heeft de afgelopen twintig jaar grotendeels doorgebracht in verschillende vormen van detentie.

De uitspraak van het hof komt niet als een verrassing. Rechterlijke uitspraken in het door een militair regime geregeerde Birma (officieel Myanmar) zijn vrijwel nooit in het voordeel van activisten van de oppositie. Westerse diplomaten zeiden dat Suu Kyi slachtoffer was van een schijnproces.

De partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie, won in 1990 met overmacht de laatste verkiezingen, maar het militaire bewind weigerde die zege te erkennen. De junta heeft toegezegd dat in de loop van dit jaar verkiezingen worden gehouden. Suu Kyi mag daar niet aan deelnemen.

Volgens waarnemers houdt het bewind de oppositieleider vast om te voorkomen dat ze voor andere kandidaten campagne gaat voeren. Als de verkiezingen doorgaan en Suu Kyi moet haar straf geheel uitzitten, dan is ze tijdens de gang naar de stembus nog in detentie.

Birma telt meer dan tweeduizend politieke gevangenen. De junta is berucht wegens wreedheden die worden begaan tegen etnische minderheden. De VS en de EU hebben sancties afgekondigd tegen Birma wegens de behandeling van Suu Kyi.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden