Verzoek om gratie Papon afgewezen

De Franse president heeft het gratieverzoek van Maurice Papon afgewezen. Papon, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid, had om invrijheidsstelling gevraagd om gezondheidsredenen....

Van onze correspondent

Het Elysée maakte dinsdag bekend dat 'het staatshoofd het verzoek na het gebruikelijke onderzoek heeft afgewezen'. Papon is door een arts onderzocht, die concludeerde dat de gezondheidstoestand van Papon 'detentie toelaat'.

Papon verblijft in de Santé-gevangenis in Parijs. Hij werd in april 1998 veroordeeld in verband met zijn betrokkenheid bij de deportatie van meer dan vijftienhonderd joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was destijds secretaris-generaal op de prefectuur van het departement Gironde.

De advocaat van Papon, mr. Varaut, heeft dinsdag aangekondigd dat hij de zaak van zijn cliënt bij het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg aanhangig gaat maken. Volgens Varaut is de afwijzing van het gratieverzoek 'in strijd met de mensenrechten'.

De raadsman zei dat hij als bewijsmateriaal het boek van Veronique Vasseur, de chef-arts van de Santé-gevangenis, zal bijvoegen. Vasseur pubiceerde in januari een onthullend en omstreden boek over de ten hemel schreiende leefsituatie in de Parijse gevangenis. Als gevolg van het cellentekort is het gebruikelijk dat eenpersoonscellen gedeeld worden. Er worden op grote schaal drugs gebruikt en geweld is aan de orde van de dag.

Het boek is omstreden omdat de schrijfster de situatie van zeven jaar geleden beschreef, toen ze in de Santé was komen werken. Later moest ze toegeven dat de leefomstandigheden inmiddels danig zijn verbeterd. Het boek leidde tot twee onderzoeken naar de toestand van Franse gevangenissen.

De Nationale Federatie van Gedeporteerden en Geïnterneerde Verzetslieden en Patriotten (FNDIRP) heeft voor de rechtbank van Parijs geëist dat de Franse staat zijn verantwoordelijkheid erkent voor de daden van Maurice Papon tijdens de oorlog. De organisatie eist een symbolische genoegdoening van één franc.

In november had de FNDIRP dezelfde franc al gevraagd aan de minister van Binnenlandse Zaken, Chevènement. Tevergeefs.

De minister schreef een brief waarin hij zei 'dat er geen kwestie kan zijn van verwarring van de republikeinse staat met de staat van Vichy'. 'Wat zouden tienduizenden voor Frankrijk gefusilleerden er van denken als ze zouden worden geïdentificeerd met het regime waartegen ze streden?'

De advocaat van de FNDIRP, Alain Lévy, wil met de zaak de erkenning afdwingen dat 'Vichy', anders dan generaal De Gaulle altijd beweerde, de voortzetting is geweest van de Franse republiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden