Verzinsels ex-para brengen onderzoek Somalië in gevaar

Om aan geld voor drugs te komen, heeft een ex-paratroeper verhalen verzonnen over wangedrag van Italiaanse soldaten in Somalië. Hoewel andere onthullingen over martelingen zijn bevestigd, dreigt nu het hele onderzoek naar Italiaanse wandaden in Somalië in 1993 en 1994 in diskrediet te raken....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Een van de getuigen die het blad Panorama de afgelopen weken heeft opgevoerd over optreden van Italiaanse soldaten tijdens de VN-operatie Restore Hope, is een 23-jarige werkloze koekenbakker uit Palermo. Deze was een van de twaalfduizend parachutisten die in het Italiaanse contingent hebben gediend.

Hij vertelde hoe zijn maten Somalische burgers als schietschijven hadden gebruikt en hoe een moeder en haar kind door hun 'beschermers' waren vermoord. Hij verkocht een foto die moest bewijzen dat de Italianen opzettelijk een Somalische jeep in de lucht hadden laten vliegen. Daarbij zouden zes of zeven doden zijn gevallen.

De koekenbakker heeft zich als fantast zelf ontmaskerd. Hij had nieuwe foto's aan Panorama beloofd. Omdat die niet bestonden, kwam hij met het verhaal dat ze hem bij een overval waren afgepakt. Als bewijs liet hij scheermessneetjes in zijn borst zien. Even later moest hij toegeven dat hij die zelf had aangebracht.

Na zijn terugkeer uit Somalië was hij aan de drugs geraakt. Toen het Somalië-schandaal uitbarstte, zag hij een gouden kans om uit de geldzorgen te komen. Al zijn verhalen zijn onzin. De jeep was niet verwoest door een Italiaanse granaat, maar door een Somalische mijn.

Hoofdredacteur Giuliano Ferrara van Panorama, ex-woordvoerder en ghostwriter van Berlusconi, heeft zijn lezers en het leger excuses aangeboden. Maar, zei hij, de twee andere scoops zijn waar. Die gingen over een met elektriciteit gemartelde jongeman en een meisje dat werd verkracht. Beiden zijn opgespoord.

De jongeman zegt dat de soldaten sigaretten op hem hebben uitgedrukt en dat de schokken hem impotent hebben gemaakt. De soldaat die de verkrachting op de tank leidde, is teruggeroepen uit Albanië en geschorst. Zijn slachtoffer is gevonden. De Somaliërs in Italië hebben 36 andere wandaden gemeld en de VN om een onderzoek gevraagd.

Nadat de twee commandanten van het Italiaanse contingent in Somalië hun functie hadden neergelegd, is ook het aftreden aangekondigd van de commandant van de Folgore. Tegen deze brigade, die actief was in Somalië en nu optreedt in Albanië, is een campagne aan de gang om haar op te heffen. Die campagne wordt gevoed door de oude afkeer die veel Italianen van hun leger hebben.

De legerchefs vinden de aanvallen zwaar overdreven en voelen zich het slachtoffer van de pers en de linkse politici. Minister Andreatta van Defensie heeft hen in bescherming genomen, al blijft hij opheldering van de wandaden beloven. President Scalfaro waarschuwde gisteren in Canada het kind niet met het badwater weg te gooien. Daarom wordt de Folgore niet opgeheven. In Canada is het elitekorps van het leger ontbonden na een schandaal over geweldplegingen tegen de Somalische bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden