Verzilvering

Nergens wordt zoveel vergrijzingsdoem voorspeld als in Nederland. Met als gevolg dat men nog massaler met VUT zal gaan...

door Martin Sommer

Op de 50 Plus Beurs in maar liefst vier hallen van de Utrechtse Jaarbeurs loop ik Piet Brummel tegen het lijf. Vijfenvijftig is hij, juist met VUT, en hij orieert zich met zijn vrouw op de leuke dingen die hij gaat doen. In de stand 'lekkerwegineigenland.nl' staat een racefiets op rollen. Piet heeft er net een persoonlijk record van zestien punt nul seconden over 250 meter gereden. Hij hijgt ervan, maar niet te veel, want racefietsen is zijn hobby. Piet Brummel vat de toestand mooi samen: geen land waar de ouderen zng zijn en geen land waar men zozeer verlangt naar de vervroegde ouderdom.

Die Utrechtse seniorenbeurs wil niet zo heten. Zodoende is het druk bij de computerstands, de kookeilanden en vooral de vakanties, en vertoont niemand zich in hal vier bij de rollators of de voorlichting over macula-degeneratie. Morgen 1 oktober

is het officieel ouderendag. Daar wil geen mens bijhoren. Overmorgen, de demonstratiedag tegen het kabinet, daar gaat het om. Dan is de grijze golf solidair met zichzelf en de eigen, jeugdige toekomst.

'Gelooft u dat u er ouder of jonger uitziet dan u werkelijk bent', vroeg het Duitse weekblad Die Zeit onlangs in een enqu. 72 procent denkt jonger, waarop Die Zeit concludeerde dat men tegenwoordig slecht kan wennen aan het idee van ouder worden. Ik slenter over die Jaarbeurs en denk: die mensen hebben gelijk. Ze zijn werkelijk jonger dan ze zijn. Alles schreeuwt hier: wij zijn niet oud! Tegelijk is het ingewikkelder. De bladen voor deze generatie heten Midi, Plus, of NU, dat laatste blad met gratis fles wijn en de toevoeging 'de tijd van je leven'.

NU richt zich op de 45-plussers waar ook u onder valt, aangezien de statistische leeftijd van de Volkskrantlezer 49 is. Dit laatste blijft onder ons, omdat iedereen weet: een blad dat zich openlijk richt op 45-plussers is ten dode opgeschreven. Want 'de tijd van je leven' betekent ook dat je eigenlijk bent afgeschreven. Vandaar dat iemand met een baan zich voor geen prijs op die Utrechtse beurs vertoont. Je bent oud voor je het weet.

Een gangpad verder ijvert de Ouderenomroep Max met 80.141 leden voor toelating tot het publieke bestel. Ook dat gaat moeilijk worden, schat ik. En inderdaad, ze krijgen geen zendtijd omdat het offici omroepbeleid zich richt op 'jongeren en allochtonen'. Dat jongeren intussen allang naar de commercin kijken en allochtonen hun schotels hebben, maakt niet uit. Ouderen bestaan alleen zolang ze jong zijn. De dame van omroep Max weet te vertellen dat het blad NU 'de tijd van je leven' hun advertenties niet wil afdrukken. Vanwege de belegen uitstraling. Het moet door de marketinglui komen die in Nederland de macht hebben, en die nog altijd denken dat mensen boven de veertig niet meer van merk hagelslag veranderen en dus voor de commercie morsdood zijn.

Geen land dat tegen de klippen op zo jong wil blijven. Zo wordt de dreigende vergrijzing vanzelf een doem die niet ver van het einde der tijden verwijderd is. Dat er financi benauwenis aankomt, lijkt me moeilijk te betwisten. Daarvoor volstaat een blik op de omvang van de babyboomgeneratie en de levensverwachting. Daar volgt evenwel niet uit dat je zo oorverdovend met alarmbellen moet gaan rinkelen als de Nederlandse regering heeft gedaan. In Frankrijk, Duitsland of Italis het probleem heel wat groter. Maar alleen Nederland dreigt 'naar de knoppen' te gaan, zoals Jozias van Aartsen dinsdag in de Kamer zei. Om de apocalyps te voorkomen, moeten Hele Krachtige Maatregelen worden genomen doorwerken tot 67, 70 jaar? Was de regering maar in een eerder stadium naar de Jaarbeurs gegaan, dan had ze geweten hoe funest de uitwerking van zulke taal is.

Piet Brummel (zestien komma nul seconden over 250 meter) denkt er het zijne van. Hij wil veertig jaar premie verzilveren, en vindt het wel mooi zo. Toos Menke (59) voelt zich dubbel gepakt. Ooit leverde ze geld in om 36 uur te gaan werken. En nu zeker langer doorgaan? Ja dahag! Precies zo denkt de rest van het volk er ook over. Na alle stoere taal begint ook in Den Haag door te dringen dat de stemming bepaald onwelwillend is. Die vijftigers zijn wel weerspannig maar het blijven kiezers. En dus begint zich nu overgangsregeling op verzachting te stapelen. Helaas, het kwaad is geschied: de komende jaren zal Nederland voorbij 55, dat wil zeggen de bulk van de geboortengolf-generatie, zich met verdubbelde ijver op VUT en prepensioen storten. Verzilveren, pakken en wegwezen. Te betalen door de treurige achterblijvers. Vier Jaarbeurshallen vol en ver daarbuiten haast men zich naar de uitgang en 'de tijd van je leven', nu het nog kan. 'Nu het nog kan', zoemt het door het hele land. Eruit, wanneer ga jij eruit?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden