Verzet

Gideon Levy zat met een dilemma. Voor zijn reeks Iedereen gaat het voelen (AVRO), over de gevolgen van bezuinigingen, wilde hij een aflevering maken over de publieke omroep. Die moet 300 van de 900 miljoen inleveren, en dat is te veel, vinden veel tv-makers. De vraag was, zo stelde Levy: 'Is het wel kies om dit scherm te gebruiken voor dit verzet, ook al gaat het om meer dan mijn eigen baan? Andere sectoren hebben die mogelijkheid niet.'


Het leek een redelijke vraag die een solide beroepsethiek suggereerde. Het antwoord bleek enkel uit het vervolg: het was kennelijk buitengewoon kies om de eigen biotoop tot middelpunt van je objectieve beschouwing te maken. Nou ja: objectief was het natuurlijk niet. Het was in Levy's eigen woorden 'verzet'.


Niet zo vreemd dus dat Levy zich ook hoogstpersoonlijk zorgen leek te maken en de kijker deelgenoot maakte van zijn sores. Om zijn eigen baan. De verslaggever liep rond op een receptie van de Publieke Omroep. 'Niemand hier weet of hij straks nog werk heeft', sprak Levy. En toen: 'Ook ik niet.'


In instituut Beeld & Geluid stond Levy vertwijfeld te kijken. 'Tussen al die resten tv-historie vraag ik me af wat er van mijn programma zal overblijven.'


Aan Gerard Timmer, programmadirecteur van de NPO, vroeg hij of zijn programma nog wel kon blijven bestaan - alsof dat de grootste zorg van de kijker was rond dit thema. Timmer hield zich keurig op de vlakte: 'Daarover zijn we met directie van de AVRO in gesprek. Het enige dat ik kan zeggen is: we gaan naar veel minder titels.'


Er klonk een dreigend muziekje.


Levy's verzetslieden zongen oude strijdliederen. De veelvuldig aangeheven oneliner van NPO-baas Henk Hagoort en MAX-baas Jan Slagter, dat de Nederlandse publieke omroep zich qua budget internationaal gezien bevindt tussen Moldavië en Bulgarije.


Dat de Nederlandse omroep de meest efficiënte is van de hele wereld, zoals Ivo Niehe betoogde: bij een intervew met Idi Amin, lang geleden, zag hij een ploeg van het Amerikaanse ABC: 14 man. Daarna volgde de ZDF: 10 man. Niehe deed zelf het geluid, hij had één collega bij zich. Hij bedoelde maar.


Dat voor Nederland 3 straks nog 30 mille per avond over zal zijn, dat dat 'geen volwaardig net meer is', en dat dat precies is waar de VVD op uit is: 'We gaan toe naar een basisprogrammering, aanvullend op de commerciëlen.'


De kijker werd geacht in dat scenario de totale apocalyps te zien.


Zelfs De Rijdende Rechter vond de bezuinigingen op de omroep 'niet rechtvaardig': 'Het lijkt er een beetje op alsof we worden afgerekend op iets', zei hij. Dat was zijn oordeel, daar zult u het mee moeten doen.


Zinniger dan het geweeklaag over verdwijnende programma's was de inbreng van VPRO-baas Lennart van der Meulen, die nog eens betoogde hoe onlogisch het is dat kabelbedrijven wel 1,1 miljard per jaar opstrijken voor het doorgeven van programma's, maar de Publieke Omroep daar vrijwel niets voor betalen. Maar ja: de omroep geeft zelf zijn programma's gratis weg op internet, stelde kabelbaas Rob van Esch.


En de klagende MAX-baas Jan Slagter kreeg van de onwrikbare staatssecretaris Dekker het advies uit het bestel te stappen en een eigen betaalzender te beginnen. Levy voerde met hem een wat semantische discussie over het woordje 'extra' geld.


Levy hoopte dat hij de kijker aan het denken had gezet, zei hij. Dat was gelukt: het scherm gebruiken voor verzet, levert geen verrassende journalistiek op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden