Verzetsman Gerrit Kleinveld overleden

De verzetsman Gerrit Kleinveld is dinsdag in Doorn overleden. Dat staat op de site van Kamp Amersfoort...

ANP

Kleinveld, op 13 maart 1915 geboren in Woudenberg, waarschuwde al voor de Duitse inval tegen de nazi's. Na de bezetting ging Kleinveld in het verzet: persoonsbewijzen vervalsen en kraken zetten om aan bonnen en geld te komen.

In december 1942 werd hij opgepakt en belandde hij als 'zware terrorist' in de zogenoemde bunkercellen van het Polizeiliches Durgangslager Amersfoort. Hij bleef onverzettelijk en wist te ontsnappen, hetgeen in de jaren negentig werd verfilmd in De Bunker, met Thom Hoffman.

Na zijn ontsnapping zette hij het verzetswerk voort. Na de oorlog kwam hij bij de POD (Politieke Opsporings Dienst), de latere PRA (Politiek Recherche Afdeling). Kampbeulen en landverraders werden zoveel mogelijk opgespoord en berecht.

In 2005 verscheen een krantenartikel waarin Gerrit Kleinveld verklaarde in 1970 te hebben gehoord dat Jan Campert in de oorlog in Kamp Neuengamme was omgebracht door medegevangenen omdat hij mensen aan de de Duitsers zou hebben verraden, maar een helder bewijs is er nooit gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden