Verzetsheld Verheij (97) overleden

Harry Verheij, een van de communistische organisatoren van de beroemde Februaristaking in 1941, is maandag overleden op 97-jarige leeftijd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Verheij was trambestuurder toen de Duitse bezetters op 22 en 23 februari in Amsterdam bij razzia's willekeurig 425 joden oppakten en naar een concentratiekamp brachten. Communistische leiders besloten een staking te organiseren. Verheij werd lid van de tramgroep en moest het personeel oproepen tot staking. Op 25 februari kwam het tramverkeer in Amsterdam tot stilstand. Uiteindelijk werd de staking de volgend dag met geweld beëindigd. De staking bleef het enige massale protest tegen de jodenvervolging in Nederland en wordt jaarlijks bij het monument De Dokwerker herdacht.

Verheij werd in De Pijp geboren als Adrie Adriaan Verheij. Harry was zijn verzetsnaam die hij ook na de oorlog aanhield. Hij zou vanuit Amsterdam tijdens de oorlog onder meer het verzet in Rotterdam opbouwen. Hij werd vlak na de oorlog gevraagd lid te worden van het noodstadsbestuur van deze stad. Verheij werd in 1946 propagandasecretaris van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Eigenlijk had hij geen belangstelling voor een baan in de politiek. Zijn hobby's lagen vooral in de sport. Hij weigerde een Kamerzetel. In 1958 werd hij wel raadslid en acht jaar later wethouder in Amsterdam voor de CPN. Hij zou twaalf jaar wethouder blijven en een van de bindende figuren worden van het stadsbestuur.

Later zou hij een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van het Indische Monument in Den Haag.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden