Verzetsheld van krap 2 millimeter

Wordt de nauwe korfslak straks de grote held van de steenkooltegenstanders? Gaat een beestje van nog geen 2 millimeter straks de immense betonnen bolwerken op de Maasvlakte tegenhouden? Deze week oordeelde de Raad van State dat de beschermde duingebieden in de buurt van de Maasvlakte niet mogen worden aangetast. De wet schrijft voor dat het leefgebied van de nauwe korfslak minimaal in stand moet worden gehouden. Elk molecuul stikstofoxide uit de schoorsteenpijpen van de nieuwe centrales die straks in de poelen van de Voornse Duinen zinkt, is er dan een te veel.


Het is een van de interessante wendingen in het gevecht tegen de kolencentrales op de Maasvlakte en Eemshaven. Er is ook nog een juridische veldslag aan de gang over de stikstofoxidenuitstoot zelf (die niet mag leiden tot een overschrijding van het Nederlandse plafond), en er is een maatschappelijk front van tientallen hoogleraren die klaarstaan voor een publicitaire bestorming. Bovendien is het moreel van de verdedigers niet bijster hoog: zei Essent-baas Peter Terium niet zelf dat hij geen centrale meer zou bouwen, als hij nu het besluit zou nemen?


Het merkwaardige is dat in geen van de juridische gevechten de CO2-uitstoot, het grootste probleem van kolencentrales, een rol speelt. Ook Nuons besluit om zijn kolenvergasser uit te stellen, was vooral gebaseerd op economische en publicitaire motieven - niet op broeikasgronden. Als er straks een streep door de Maasvlaktecentrales gaat, dan zal dat wellicht te danken zijn aan een beestje dat er als een van de weinige nauwelijks last van zou hebben gehad.


groen@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.