Verzetsheld die samenwerkte met Aart Alblas

Het gereformeerde gezin Hueting was fel anti-nazi. Vader werd opgepakt, zoon Gerard deed verzetswerk, onder meer samen met Aart Alblas.

Gerard Hueting. Beeld
Gerard Hueting.Beeld

Gerard Hueting was zelf een verzetsheld. Maar zijn eigen daden waren altijd ondergeschikt aan die van de man die in de oorlog zijn leven verloor en wiens levensverhaal hij vanuit het verre Nieuw-Zeeland in stand hield.

Dat was Aart Alblas die in de oorlog onder de verzetsnaam Klaas de Waard in de illegaliteit actief was en op 7 september 1944 in het concentratiekamp Mauthausen werd gefusilleerd. Na de oorlog werd Alblas een van de meest gememoreerde en onderscheiden verzetsstrijders.

Daar speelde Gerard Hueting een belangrijke rol in. Hueting overleed op 20 januari in Nelson, Nieuw-Zeeland, waar hij sinds 1950 woonde. Samen met zijn eerste in 1984 overleden vrouw had hij twee kinderen. Met zijn tweede vrouw had hij nog vier aangenomen kinderen.

Hueting werd op 1 mei 1924 in Den Haag geboren in een vrijzinnig gereformeerd nest. Zijn vader Rud was werkzaam voor de Nederlandse Inlichtingen Dienst (NID). In het voorjaar van 1940 opereerde hij aan de Nederlandse grens, waarbij hij vanuit kerktorens en andere hoge gebouwen foto's maakte van de voorbereidingen van de Duitse inval op 10 mei 1940. Zijn zoon Gerard ontwikkelde die deels. Het gezin was fel anti-nazi en stak dat na de bezetting niet onder stoelen of banken. In 1941 werd Rud Hueting opgepakt, omdat hij informatie over een invasie in Engeland aan de vijand zou hebben doorgeseind.

Op dat moment had Gerards zus Pum verkering gekregen met de uit Dordrecht afkomstige Aart Alblas. Alblas had eerder via een gestolen motorboot geheime informatie naar Groot-Brittannië weten te brengen. Daarna was hij onder de schuilnaam Klaas de Waard met zendapparatuur gedropt in Nederland. Nadat zijn zender was uitgepeild door de Duitsers, wist Gerard Hueting via de Radioschool een nieuw kristal te bemachtigen waardoor hij via een andere frequentie kon gaan zenden. Alblas werkte nauw samen met Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema en probeerde ook tevergeefs Parool-oprichter Frans Goedhart naar Engeland te laten ontsnappen.

De zoektocht van de Duitsers naar Alblas leidde ertoe dat Hueting, zijn zus Pum en zijn moeder eind 1942 werden opgepakt. Maandenlang zat Hueting in eenzame opsluiting in het beruchte Oranjehotel en werd hij verhoord over de verblijfplaats van Alblas die hij tot dan toe alleen had gekend onder de naam Klaas de Waard. Hij mocht niet lezen of schrijven en probeerde door dobbelstenen in elkaar te knutselen de verveling te verdrijven en de honger te vergeten. Hier hoorde hij over de executie van zijn vader, die in Utrecht gevangen was genomen. Uiteindelijk kwam hij vrij.

Hueting hielp daarna veel geallieerde piloten terug naar Engeland te reizen. Hoewel hij later opnieuw werd opgepakt, overleefde hij de oorlog. Daarna werd hij vrijwilliger bij het Nederlandse leger om te gaan helpen bij de bevrijding van Nederlands-Indië van de Japanners. Na een training in Engeland reisde hij met tweeduizend andere soldaten naar Nederlands-Indië. Maar op het moment dat ze daar aankwamen had Japan zich al overgegeven. Via Maleisië kwamen ze in het voorjaar van 1946 alsnog aan op Java, waar Hueting een baan kreeg bij de fotodienst van het leger.

Hier ontmoette hij zijn latere echtgenote Johanna de Boer, die niet in Nederland wilde wonen. Hueting besloot in Nederland zijn opleiding tot elektricien af te maken en daarna met haar naar Nieuw-Zeeland te gaan, waar hij tot zijn pensioen voor het nationale elektriciteitsbedrijf werkte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden