Verzetsgroep: Iran heeft moderne kerncentrifuges

Iran heeft volgens de Nationale Raad voor Verzet in Iran (NCRI) vijftien geavanceerde centrifuges voor het verrijken van uranium geproduceerd en zou eind volgend jaar over nog eens honderden van deze centrifuges kunnen beschikken....

De NCRI, een in ballingschap opererende Iraanse verzetsgroep, zegt dit te hebben vernomen van medestanders in Iran zelf. De groep kwam niet met bewijzen.

Als Iran werkelijk over de geavanceerde P-2 centrifuge beschikt zou het de verrijking van uranium, waarvan de internationale gemeenschap het land juist probeert af te houden, aanzienlijk kunnen opvoeren. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Iran tot 31 augustus de tijd gegeven om de verrijking van uranium te staken, op straffe van economische en politieke sancties.

In april zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat zijn land laboratoriumonderzoek naar de P-2 deed. In diezelfde maand meldde het land dat het voor het eerst een kleine hoeveelheid uranium had verrijkt, met de minder geavanceerde P-1 centrifuges.

Bekend is dat Iran halverwege de jaren '90 via de Pakistaanse kerngeleerde A.Q. Khan ontwerpen voor de P-2 bemachtigde die waren ontwikkeld door de Almelose opwerkingsfabriek Urenco. Het was niet bekend of Iran de centrifuges daadwerkelijk had gemaakt, maar de NCRI zegt nu dus van wel.

De NCRI is de politieke tak van de Mujahedeen Khalq, die door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terreurgroep wordt beschouwd. Vier jaar geleden verschafte de NCRI belangrijke informatie over twee geheime nucleaire Iraanse installaties, maar voor de meeste claims die de groep sindsdien heeft gedaan over het bestaan van een geheim Iraans kernwapenprogramma zijn geen bewijzen gevonden. Iran zegt dat zijn nucleaire programma slechts is bedoeld om kernenergie op te wekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden