Verzet tegen verdere krimp

DEN HAAG De ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) keren zich tegen verdere bezuinigingen op de krijgsmacht....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Dat bleek maandag na de verschijning van een veelomvattende studie naar de toekomst van de krijgsmacht. In de zogeheten Verkenningen, gebaseerd op gesprekken met meer dan duizend defensiespecialisten in binnen- en buitenland, wordt vastgesteld dat bezuinigingen ten koste gaan van de Nederlandse ambitie om wereldwijd militair te kunnen optreden. Operaties als die in de Afghaanse provincie Uruzgan zouden niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Volgens topambtenaar Sebastiaan Reyn van het ministerie van Defensie, die het onderzoek leidde, doet Nederland ‘zeker niet te veel’, in verhouding tot andere westerse landen.

Die stellingname werd gretig overgenomen door minister Van Middelkoop. Na een gestage daling van het defensiebudget in twintig jaar is het volgens hem niet langer verantwoord te bezuinigen. Zijn collega Verhagen viel hem bij: ‘We kunnen niet alsmaar eisen stellen zonder daar de benodigde middelen tegenover te stellen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden