Verzet tegen olympische golfbaan Rio in natuurgebied

De olympische golfbaan in Rio de Janeiro verpest een natuurgebied. En er is gesjoemeld met de aanbesteding. Zeggen actievoerders. De burgemeester geeft geen krimp.

Marjolein van de Water
De burgemeester van Rio de Janeiro, Eduardo Paes, wijst en geeft uitleg op de golfbaan. Beeld ap
De burgemeester van Rio de Janeiro, Eduardo Paes, wijst en geeft uitleg op de golfbaan.Beeld ap

Het heeft even geduurd, 112 jaar om precies te zijn. Maar golf is in 2016 terug als olympische sport. Aan Rio de Janeiro de eer een geschikte golfbaan te regelen voor dit feestelijke moment. Volgens burgemeester Eduardo Paes is dat gelukt, activisten en biologen denken daar anders over.

De pers mocht woensdag voor het eerst een kijkje nemen op de nieuw gebouwde golfbaan. Het gras ligt er prachtig bij, de achttien holes zijn bijna klaar voor gebruik. In het zand naast het meer staan de pootafdrukken van een kaaiman. 'Er zitten er een heleboel hier', zegt een opgewekte medewerker. 'Ze doen niks.'

De golfbaan is gebouwd in een natuurgebied. De wet laat beperkte bouw in het gebied toe, maar volgens ecologen overtreedt het huidige project meerdere regels. Twee medewerkers van het milieusecretariaat van de gemeente zijn opgestapt uit onvrede met de gang van zaken.

Burgemeester Paes beroept zich op een verlopen milieuvergunning uit 2008, destijds afgegeven voor een veel kleinere en nooit gebouwde golfbaan. 'Er is absoluut geen sprake van milieumisdaden', aldus een hevig zwetende burgemeester. 'Integendeel, dankzij de golfbaan wordt de natuur hersteld.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

'De burgemeester ziet het gras van de baan als natuur', aldus bioloog Macello Melo, die samen met andere activisten al vier maanden voor de deur van het bouwterrein kampeert. 'Maar de oorspronkelijke begroeiing wordt vernietigd.'

De activisten vinden het hoe dan ook onacceptabel dat er een nieuwe baan komt, terwijl Rio al twee golfbanen heeft. Volgens Paes voldeden de andere banen niet aan de eisen.

De 17,5 miljoen euro voor de bouw wordt betaald door private partijen, die in ruil daarvoor 22 appartementencomplexen van 22 verdiepingen mogen neerzetten in het natuurgebied. Die zullen omgerekend zo'n 300 miljoen euro winst opleveren. Paes heeft de partijen bovendien een belastingvoordeel van 500 duizend euro gegeven. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er sprake is van disproportionele verrijking en in hoeverre Paes verkeerd heeft gehandeld.

Volgens de activisten is het geen toeval dat het bedrijf dat de appartementencomplexen bouwt, 150 duizend euro doneerde voor Paes' herverkiezingscampagne in 2012.

'Een maand nadat hij was herkozen, besloot de burgemeester tot de bouw van de golfbaan en de appartementen', aldus Melo. 'Dit was duidelijk voorgekookt.'

En dan loopt er ook nog een zaak over het eigendom van de grond. Pasquale Mauro, een 84-jarige zakenman, heeft de eigendomspapieren maar wordt ervan beschuldigd die onrechtmatig te hebben verkregen. Als de rechter besluit dat Mauro ongelijk heeft, kan de verdere bouw van golfbaan en appartementencomplexen worden stilgelegd.

Neil Cleverly, de Britse opzichter van de golfbaan, laat zijn humeur niet verpesten door alle ophef. 'Het is een prachtige golfbaan', aldus de Londenaar die voor het ontwikkelen van de baan naar Rio is verhuisd.
Hij kijkt met een verliefde blik naar de holes en roept fotografen vermanend toe dat ze niet op het gras mogen lopen. 'Spelers als Rory McIlroy, Phil Mickelson en Lee Westwood', mijmert hij. 'Die maken hier een goede kans.'

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden