Verzet tegen lijst Citoscores

Schoolbestuurders in het basisonderwijs voelen er niets voor dat er een openbare lijst komt met alle scores van de Citotoets. Zij vrezen dat ouders hun kind koste wat het kost op een school met een hoge gemiddelde score willen plaatsen en scholen met een lage score links laten liggen. Ook het Cito zelf is ontstemd. De Tweede Kamer sluit zich bij de bezwaren aan.

AMSTERDAM - Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) besloot woensdag tot een publiek register van gemiddelde scores per school, nadat RTL Nieuws had aangekondigd via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) beslag te willen leggen op die gegevens.


De houding van bestuurders in het basisonderwijs is dubbel: met transparantie is niets mis, vinden ze. 'Meten is weten' is nu eenmaal een brede maatschappelijke trend waar weinig kruid tegen is gewassen. Maar de bestuurders vrezen ook dat de Citoscore door een dergelijke openbare lijst meer gewicht krijgt dan de bedoeling is.


'Een Citoscore meet de capaciteiten van een leerling, maar zegt weinig over de kwaliteit van de school', zegt Ton Duif, directeur van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). 'De Citoscore is bedoeld als onafhankelijk hulpmiddel, ter ondersteuning van het advies van de leraar. Dat advies komt tot stand aan de hand van acht jaar onderwijs. Dat legt veel meer gewicht in de schaal dan een momentopname als de Citotoets.'


Ook de PO-raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs, heeft zijn twijfels bij de lijst. Om scholen te kunnen vergelijken moet ook rekening worden gehouden met de achtergrond van de leerlingen op die school.


Kamerleden sluiten zich hierbij aan. PvdA-Kamerlid Loes Ypma vindt dat Dekker moet zorgen voor een systeem waarmee ouders basisscholen niet alleen kunnen vergelijken op basis van de Citoscore. Volgens PVV-Kamerlid Harm Beertema is de Citoscore 'een heel kaal cijfer'. De VVD benadrukt dat de Citotoets een momentopname is en niet weergeeft hoeveel een kind in acht jaar heeft geleerd. CDA, D66 en de SP vinden het onverstandig om de scores per school naar buiten te brengen.


'In de ideale wereld zou zo'n lijst geen probleem zijn', zegt Lucille Barbosa van NKO, ouderorganisatie voor het katholieke basisonderwijs. 'Maar in de praktijk blijkt dat middelbare scholen bij het aannemen van leerlingen steeds meer op Citoscores letten omdat zij zelf ook worden beoordeeld aan de hand van lijstjes en rankings. Dat is in het nadeel van de leerling.'


De gemiddelde Citoscores zijn niet geheim. Het merendeel van de basisscholen maakt ze openbaar op hun website. Ook in de rapporten van de onderwijsinspectie zijn de scores te vinden. Maar een lijst waarop alle scholen in een oogopslag zijn te vergelijken, bestaat tot nu toe alleen in Amsterdam. Die lijst is ingevoerd door Lodewijk Asscher, toen hij onderwijswethouder was. Wel liet Asscher in het overzicht ook de basisschooladviezen en het oordeel van de inspectie opnemen.


Ook het Cito zelf is ontstemd over de plannen van de staatssecretaris. 'Wij maken en verkopen de Citotoets als hulpmiddel voor basisscholen. Niet om te laten zien hoe goed of slecht een school is.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden