Verzet tegen komst vader Máxima is onzinnig

IN de Volkskrant van 22 december geven de Tweede Kamerleden Halsema en Rosenmöller hun visie op de mogelijke aanwezigheid van de heer Jorge Zorreguieta bij een eventueel huwelijk van diens dochter met onze kroonprins....

De auteurs voeren daarvoor een aantal argumenten aan. Hun voornaamste argument is dat zij zich opwerpen als beschermheer, respectievelijk beschermvrouwe van de slachtoffers van het voormalige Videla-regime door hen pijn te willen besparen als gevolg van het publieke optreden van de heer Zorreguieta in Nederland. Zij komen met nog een paar aanvullende argumenten, zoals schade aan onze internationale reputatie en het feit dat de voorzitter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven hoopt de heer Zorreguieta niet de hand te hoeven schudden.

Deze argumentatie komt in hoge mate gekunsteld en zelfs hypocriet over. Er is over de heer Zorreguieta niets boven water gekomen over schendingen van de mensenrechten, behalve dat hij regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen. Rosenmöller c.s. kunnen zich met betrekking tot de mensenrechten beter concentreren op wat er op het ogenblik op de Molukken gebeurt. Daar is sprake van actuele, flagrante schending van de mensenrechten.

De Nederlandse politiek doet er niets aan. Behalve dat minister Van Aartsen af en toe, als er weer eens een beduidend aantal mensen is vermoord, een beschaafde missive aan de secretaris-generaal van de VN zendt in de trant van: 'That's not cricket, Mr. Secretary General'.

Het argument van schade aan onze internationale reputatie door de aanwezigheid van Zorreguieta is dubieus en kan ook in wederkerige zin gebruikt worden; de regering zou zich internationaal volslagen belachelijk maken als de vader van Máxima van de huwelijksplechtigheid zou worden uitgesloten, voor zover Willem Alexander en Máxima daar al genoegen mee zouden nemen.

Het argument van de bezorgdheid van mevrouw Van Nieuwenhoven is al helemaal kul. Als zij de vader van Máxima geen hand wil geven, dan doet ze dat toch niet.

Het is dan ook meer voor de hand liggend dat de auteurs beogen een politieke patstelling te creëren met betrekking tot de huwelijksplannen van de kroonprins en zo eventueel zelfs de monarchie op te blazen, met als gevolg dat wij met de gebakken peren komen te zitten. Een grote meerderheid van de Nederlanders is voorstander van handhaving van de constitutionele monarchie. Indirect geven de auteurs met hun stelling wellicht ook nog voedsel aan relschoppers om bij de huwelijksplechtigheid de orde te verstoren.

Parlementsleden mogen zich op grond van ouderwetse wetgeving bemoeien met het huwelijk van leden van het Koninklijk Huis, maar niet met de familieband van Máxima met haar vader. Daar gaat het parlement niet over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.