Verzet tegen herindeling Heuvelrug

LEERSUM Inwoners van de zogeheten MALDD-gemeenten (Maarn, Amerongen, Leersum, Driebergen en Doorn) gaan alsnog proberen samenvoeging van hun gemeenten te voorkomen....

'We gaan de burgers mobiliseren om op 15 november duidelijk te maken dat niemand op zo'n samenvoeging zit te wachten', zegt Linda de Mooij, verbonden aan Leersums Belang en een van de vijf initiatiefnemers van het comité. Op 15 november houdt de provincie een hoorzitting over de fusie.

De Mooij erkent dat het verzet rijkelijk laat op gang wordt gebracht. Begin dit jaar opperde de provincie het plan om tot een nieuwe gemeente Heuvelrug (werknaam) te komen van 50 duizend inwoners. Van de samen te voegen gemeenten zei alleen de gemeente Leersum niets voor de fusie te voelen. Een provinciale inspraakronde leverde amper reacties op.

Maar volgens het comité voelen de meeste inwoners helemaal niets voor samenvoeging. De Mooij: 'In Driebergen bijvoorbeeld is een peiling gehouden waaruit blijkt dat een grote meerderheid van de bevolking tegen is. Maar de gemeenteraad heeft daar niet naar geluisterd. In Doorn is het verzet ook heel groot.

'En in Amerongen hebben de inwoners alleen maar een sturende vraag kunnen beantwoorden: of ze voor samenvoeging met Wijk bij Duurstede en Leersum zijn of voor MALDD. Dat is geen echte keuze.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden