Verzet tegen fusie? Wilton koopt het af

'Ik kies voor de drieduizend gulden', zegt Rodriquez Antonio aan de poort bij de scheepswerf Wilton Fijenoord. Het is beter te cashen voordat het bedrijf omvalt, meent hij....

JELLE BRANDSMA

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

SCHIEDAM

Eigenaar Joep van den Nieuwenhuyzen beloofde donderdag alle 290 werknemers drieduizend gulden bruto als de ondernemingsraad het verzet tegen een fusie met de werf IJsselvliet Combinatie (YVC) in Capelle aan den IJssel zou opgeven. Door bijna een miljoen op tafel te leggen voor de bonussen, hoopt hij het verzet te breken. Al een halfjaar ligt hij in de clinch met de vakbonden en de ondernemingsraad.

De ondernemingsraad is laaiend over de tactiek van de gewezen bedrijvendokter. 'Onacceptabel', foetert OR-lid Aad Ham. 'We laten ons niet omkopen. De OR wordt door Joep in een hoek gedrukt en met het geld probeert hij mensen over de streep te trekken. Ik vind dat dat niet kan, maar er zijn vast mensen die dat geld willen.'

Als de avondploeg bij de Schiedamse reparatiewerf aantreedt, blijkt de stunt van Van den Nieuwenhuyzen inderdaad effect te sorteren. 'Krijgen wij misschien drieduizend? Dat is goed nieuws', zegt een werknemer die anoniem wil blijven. 'Ik had het nog niet gehoord en hoop dat het werkelijkheid gaat worden.'

'Accepteer die drieduizend gulden', vindt kraanmachinist Horst Gehlen, al 27 jaar in dienst. 'Die fusie gaat door. Er is geen alternatief. Als wij het niet doen, laten ze dit bedrijf springen. Wilton staat er slecht voor. Tegen het kapitaal kan geen mens opboksen. '

Een van de weinige tegenstanders is Aad Hoogendijk, maar die was dan ook vijftien jaar lid van de ondernemingsraad. Houd de poot strak, luidt zijn strijdbare advies aan de werknemersvertegenwoordiging.

De ondernemingsraad overweegt de fusie via de rechter tegen te houden. Met de vakbonden heeft Van den Nieuwenhuyzen nog een verschil van mening over onder meer een ouderenregeling. De bonden denken dat YVC en Wilton met zevenhonderd werknemers te ruim in de arbeidskrachten zitten.

De FNV meent dat personeel netjes met een ouderenregeling weg moet; zij vreest dat er anders een botte reorganisatie in het verschiet ligt.

Vanuit zijn auto is Van den Nieuwenhuyzen kort in zijn commentaar. Zijn geste is geen omkoperij. 'Geen sprake van. Het is gewoon een element in de onderhandelingen met de OR en de bonden.' Hij garandeert dat er door de fusie geen werkgelegenheid verloren gaat.

Van den Nieuwenhuyzen kocht in mei vorig jaar de Wilton Fijenoord Holding, een groep van drie bedrijven. Meteen kondigde hij al aan de reparatiewerf Wilton Fijenoord door te verkopen aan YVC. Een ander onderdeel van de groep, de werf Verolme Heusden (380 werknemers), ging in december failliet, ondanks een werkgelegenheidsgarantie. Als hij erin slaagt de werknemers van Wilton tot een fusie te bewegen, heeft hij het derde bedrijf, Verolme Botlek, nog over. Dan is de ballast overboord en kan hij met het meest rendabele onderdeel van de holding winst gaan maken. Een verkapte sterfhuisconstructie, menen de bonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden