Verzet notarissen tegen vrije markt hardnekkig

De notarissen blijven fel gekant tegen het voornemen van het kabinet de tarieven vrij te geven. Staatssecretaris Schmitz van Justitie houdt in de nieuwe Notariswet echter voet bij stuk....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit het nader Verslag en de tweede Nota van Wijziging die aan de Tweede Kamer is aangeboden. Schmitz wil dat notarissen vrij gaan concurreren en dat de vaste tarieven worden geschrapt.

De notaristarieven zijn al jaren steen des aanstoots. De KNB (Koninklijke Notariële Broederschap), de beroepsorganisatie van notarissen en kandidaat-notarissen, stoort zich ditmaal zeer aan het feit dat Schmitz bij haar keuze voor vrije tarieven verwijst naar het onderzoek van accountant KPMG uit 1994. De conclusies van dit onderzoek worden door de Broederschap fel bestreden.

KPMG rekende in 1994 voor dat de notaris 'substantieel' verdient aan vastgoedactes (hypotheken en overdracht van panden). Jaarlijks levert hem dat gemiddeld een winst op van 250 duizend gulden bovenop zijn basisinkomen van 190 duizend gulden. Bovendien kwam uit het onderzoek van KPMG naar voren dat de familiepraktijk - testamenten, huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten - de notaris geen verlies oplevert, zoals de Broederschap altijd beweert.

De KNB heeft het onderzoek, dat KPMG uitvoerde in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Justitie, dan ook altijd te vuur en te zwaard bestreden. Na publicatie in 1994 stapte de Broederschap naar de tuchtraad van het Nivra, de beroepsorganisatie van accountants.

Volgens de notarissen heeft KPMG conclusies getrokken die niet door de in het rapport vermelde feiten worden ondersteund. Bij het Nivra kreeg de Broederschap echter nul op het rekest. De beroepsorganisatie van de notarissen is tegen deze beslissing in hoger beroep gegaan bij het College van beroep voor het Bedrijfsleven. Die procedure loopt nog.

De Broederschap verwijt het kabinet op twee gedachten te hinken. Aan de ene kant wordt in het wetsontwerp de ambtelijke positie van de notaris versterkt met tal van verplichtingen, maar aan de andere kant wordt voor de tarieven de vrije marktwerking ingevoerd. Dit laatste gebeurt niet consequent, zo stelt de Broederschap, want Schmitz wil voor de familiepraktijk maximumtarieven. 'De tarievenparagraaf is onverenigbaar met het in de Notariswet geschetste ambtelijke karakter van het notariaat', zegt de Broederschap in een verklaring.

De beroepsorganisatie vindt het principieel onjuist dat dienstverleners worden verplicht hun diensten te verlenen tegen een niet-kostendekkend tarief zonder dat er een systeem van door de overheid gefinancierde rechtshulp wordt ingevoerd. Voorts vinden de notarissen dat de overheid, en niet het notariaat zelf, aan de hand van de daadwerkelijke kostprijs de tarieven van bepaade werkzaamheden van de notaris moet vaststellen.

Staatssecretaris Schmitz is nog volop in discussie met de Tweede Kamer over de nieuwe Notariswet. Naar verwachting volgt nog dit jaar een debat over de voorstellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden