Verzet in Kosovo krijgt van NAVO geen toezeggingen

Het zal Servië niet worden toegestaan in Kosovo een tweede Bosnië aan te richten, maar de etnische Albanezen in de Servische provincie moeten er voorlopig niet op rekenen dat het Westen besluit tot militaire interventie....

AP, Reuters, AFP

PRISTINA

Het Westen zal eerst proberen de strijdende partijen over te halen een staakt-het-vuren af te kondigen, zei Solana.

Desondanks gaat de NAVO wel door met de voorbereidingen voor een mogelijke interventie 'om klaar te staan als onze hulp nodig is'. '

EU-commissaris voor Buitenlandse Zaken Hans van den Broek zei gisteren in Wenen dat het Westen bereid moet zijn desnoods zonder mandaat van de VN militair in te grijpen. Voorlopig gaat Van den Broek er vanuit dat de diplomatie de crisis het hoofd kan bieden.

Maar zodra er grootscheeps geweld wordt gemeld, hoopt de EU-commissaris dat er meteen militair wordt ingegrepen en er geen 'lange onderhandelingen over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad worden afgewacht'.

De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke heeft donderdag Duitsland, Zwitserland en Denemarken opgeroepen een einde te maken aan de steun die het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) uit die landen krijgt.

Volgens bronnen bij Westerse inlichtingendiensten is er in het verleden in Duitsland en Zwitserland aan fondsenwerving voor het UCK gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden