Verzet in EU tegen forse prijsdaling suiker

Suiker wordt waarschijnlijk iets minder goedkoop dan Brussel beoogt. Een groep van elf EU-landen verzet zich tegen de geplande prijsdaling van 39 procent voor suikerbieten....

Suiker wordt waarschijnlijk iets minder goedkoop dan Brussel beoogt. Een groep van elf EU-landen verzet zich tegen de geplande prijsdaling van 39 procent voor suikerbieten.

Dat bleek dinsdag bij een vergadering van landbouwministers van de 25 EU-landen. Vooral Italië, Spanje en Polen willen een kleinere en langzamere prijsdaling. De groep is groot genoeg om het Brusselse voorstel te blokkeren.

Brussel wil uiterlijk volgende maand een akkoord over een fors lagere suikerprijs in de komende jaren. Aanleiding is een veroordeling door de wereldhandelsorganisatie WTO. De Europese Unie mag de eigen telers van suikerbieten daarom niet meer via hoge garantieprijzen beschermen tegen concurrenten. De grenzen moeten open voor de telers van het veel goedkopere rietsuiker uit vooral Australië, Brazilië en Thailand.

De ministers van de elf protesterende landen willen echter een ‘significant kleinere prijsdaling en hogere compensatie voor de getroffen boeren’, zo schrijven ze in een gezamenlijke brief. ‘Ons gezamenlijke doel is om een levensvatbare suikersector te houden in elk van onze landen. De aanpassing moet gebalanceerd gebeuren. Het zou onaanvaardbaar zijn om de productie te ontmantelen in de ene regio en te verhogen in andere regio's.’ Het Brusselse plan zou namelijk leiden tot sluiting van veel suikerfabrieken aan de rand van Europa, met name Finland en Italië. Landen met een gunstig klimaat kunnen juist hun productie behouden. De invloed voor Nederland is ‘beperkt', zo berekende de Europese Commissie eerder.

Minister Veerman (Landbouw) staat wel achter het Brusselse voorstel, maar wil meer vergoeding voor de gedupeerde boeren dan de voorgestelde 60 procent. De hogere vergoeding kan mogelijk vrijkomen door de prijsdaling te beperken. Veerman wilde dinsdag echter niet zeggen waar hij op uit wil komen. ‘Er wordt zoveel genoemd. Dit is niet het moment om te speculeren’, zei hij desgevraagd. ‘De race is nog lang niet gelopen. Met verstandig manoeuvreren kunnen we tot een compromis komen. Daarom zeg ik niet veel hierover’.

De vorige Europees Commissaris van Landbouw, de Oostenrijker Franz Fischler, had aanvankelijk een prijsdaling van 33 procent voorgesteld. De huidige commissaris veranderde dat in mei 2004 naar 39 procent, zonder duidelijke argumenten.

Minister Veerman heeft de Europese Commissie wel gevraagd om degelijker cijfers over de gevolgen. Onderzoeken komen nu met sterk verschillende cijfers, onder meer over de effecten in Nederland. ‘Het gaat hier wel om de inkomens van vele boeren en om de sluiting van fabrieken. Dan moeten we wel weten wat we kunnen verwachten’, zei Veerman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden