Nieuwsvliegtuigmaatschappijen
Verzet groeit tegen ‘voucherdwang’ zonder vangnet, Emirates biedt wel terugbetaling bij geannuleerde reis
De Consumentenbond en de ANWB willen meer garanties dat klanten van vliegtuigmaatschappijen hun vouchers kunnen blijven gebruiken, ook al gaat de maatschappij failliet. Wereldwijd is er kritiek op de ‘voucherdwang’, waardoor gedupeerde klanten geen geld maar een voucher krijgen voor hun gecancelde vlucht.
De Consumentenbond en de ANWB willen meer garanties dat reizigers het geld voor hun geannuleerde vluchten terugzien, als ze instemmen met een tegoedbon in plaats van terugbetaling. Ze vrezen dat consumenten met lege handen komen te staan als hun luchtvaartmaatschappij failliet gaat voor zij die voucher hebben kunnen verzilveren.
Ook vinden ze dat reizigers ze hun geld moeten kunnen terugvragen als ze na zes maanden geen bestemming hebben gevonden voor hun reistegoed, zo schrijven ze aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators willen dat pas na twaalf maanden doen.
Hoe die garanties voor consumenten vorm moeten krijgen laten de twee bonden in het midden. Een voor de hand liggende optie is dat gedupeerden een claim indienen bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR), waarbij veel reisorganisaties zijn aangesloten en die reizigers compenseert die stranden omdat hun touroperator failliet gaat. De SGR heeft nu een regeling die maar tot 20 juli duurt en losse vliegtickets niet dekt.
Minister Van Nieuwenhuizen besloot eerder dat klanten genoegen moeten nemen met een voucher omdat de reisbranche in grote financiële moeilijkheden verkeert. Ze laat haar luchtvaartinspectie niet optreden tegen bedrijven die de regels negeren.
De Consumentenbond en ANWB zeggen een regen aan klachten te hebben gekregen van consumenten, omdat aanbieders extra kosten inhouden op de voucher en reeds betaalde kosten voor bagagekeuze en stoelplaats niet vergoeden. Ook is er weinig ruimte om vliegtickets op een andere naam te zetten.
Frits van Bruggen, directeur van de ANWB: ‘We zouden de minister graag willen steunen bij de acceptatie van de vouchers. Maar zolang er zulke grote risico’s aan zitten, kunnen we dat niet naar onze leden toe verdedigen.’
Rechtszaken
Wereldwijd zijn meer bezwaren gerezen tegen de beslissing van luchtvaartmaatschappijen om de financiële zorgen af te wentelen op de klanten die ze straks weer nodig hebben om uit het dal te geraken. In Israël heeft de Consumentenraad luchtvaartmaatschappijen gesommeerd om de reissom te vergoeden, zonder consumenten te dwingen eerst akkoord te gaan met een voucher. Tegen vier bedrijven die dat weigerden spant de Israëlische Consumentenraad een rechtszaak aan.
Ook in de Verenigde Staten stappen gedupeerde reizigers naar de rechter uit onvrede over het voucherbeleid van reisorganisaties. ‘We vragen ze niet iets bijzonder te doen in verband met de coronacrisis’, aldus een advocaat van een van de klagers. ‘We vragen ze alleen de regels na te komen die ze zelf hebben opgesteld.’ Het ministerie van Vervoer sommeerde bedrijven vorige week de terugbetalingsplicht na te leven, ook al geven sommige hun klanten inmiddels twee in plaats van één jaar om het tegoed te verzilveren.
Overigens kondigde Emirates, het vliegbedrijf uit Dubai, woensdag juist aan dat het klanten de mogelijkheid tot directe terugbetaling gaat bieden, als ze geen voucher willen. ‘Wel willen we om begrip vragen dat het mogelijk wat langer duurt voordat men de terugbetaling ontvangt, omdat dit veel tijd vergt’, aldus de commercieel directeur, Adnan Kazim.
Emirates is de eerste luchtvaartmaatschappij die besluit om toch restitutie van de reissom zonder ‘wachttijd’ toe te staan. Die optie staat ook open voor klanten die al hadden ingestemd met een tegoedbon.
KLM betaalt wel in Israël
KLM is in Israël begonnen met het terugbetalen van de kosten van geannuleerde vliegreizen. Dat is opmerkelijk, omdat de luchtvaartmaatschappij in Nederland gedupeerde klanten alleen een omboeking aanbiedt of een voucher die ze kunnen gebruiken om een nieuwe vlucht te boeken. In Israël is de KLM overstag gegaan nadat de lokale consumentenbond dreigde naar de rechter te stappen.
Een aantal vliegmaatschappijen, zoals Transavia, wil klanten geen geld teruggeven voor gecancelde vluchten. Minister Cora Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft haar inspectie, de ILT, opdracht gegeven dat door de vingers te zien.
Waar gaat het naartoe met de luchtvaartindustrie?
De luchtvaart krijgt enorme klappen door de coronacrisis. Pas over anderhalf jaar verwachten experts de eerste tekenen van herstel. Hoe gaat het tot die tijd? De scenario’s voor vliegtuigbouwers, luchtvaartmaatschappijen, reizigers en het milieu.