Verzet groeit tegen Grondwet EU

Onder de bevolking neemt het verzet toe tegen de Europese Grondwet. Dit blijkt uit een nog vertrouwelijk kiezersonderzoek van het kabinet. De voorstanders zijn in de meerderheid, maar hun voorsprong is in enkele weken geslonken tot iets meer dan 10 procent....

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Marc Peeperkorn

‘Ik zal me in de campagne actief opstellen’, zei premier Balkenende na de ministerraad. Volgens hem zijn alle ministers ‘buitengewoon gemotiveerd’ om de Grondwet te verdedigen.

Volgens bronnen rond het kabinet zijn Balkenende en de zijnen er niet gerust op dat hun campagne het gewenste effect heeft. De vrees bestaat dat vooral nee-stemmers zich geroepen voelen deel te nemen aan het eerste nationale referendum.

Het kabinet boog zich vrijdag over de resultaten van het kiezersonderzoek, het derde van dit jaar.

De trend is duidelijk: naarmate de dag van het referendum nadert, kalft de steun voor de Grondwet af. Het kabinet heeft de deelnemers aan het onderzoek op twee momenten gepolst: bij aanvang, toen ze niets of weinig wisten over de inhoud van het lijvige en ingewikkelde document, en later, toen de deelnemers wel geïnformeerd waren.

In maart was spontaan nog ongeveer 45 procent van de stemgerechtigden voor de Grondwet, nu is hun aantal afgenomen tot 40 procent. Wanneer mensen beter geïnformeerd zijn, stemt iets meer dan 50 procent voor. Maar in maart lag dat percentage nog ruim boven de 50 procent.

Ongeveer 70 procent van de bevolking voelt zich slecht geïnformeerd. Niettemin zegt driekwart van de ondervraagden ‘waarschijnlijk of zeker’ te gaan stemmen. Politieke partijen zijn al blij met een opkomst van 30 procent. CDA, PvdA, GroenLinks en D66 hebben gezegd dat ze in dat geval een duidelijke kiezersuitspraak – bijvoorbeeld 60 procent voor of tegen de Grondwet – zullen overnemen. Bij een ‘nee’ komt de Kamer tegenover het kabinet te staan. Op de vraag of premier Balkenende zijn politieke lot verbindt aan het referendum, zei hij vrijdag: ‘Geen sprake van.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden