Verzet Griekse geestelijken tegen bezoek van paus

Grieks-orthodoxe monniken en nonnen uit heel Griekenland hebben vrijdag protest aangetekend tegen een aangekondigd bezoek van paus Johannes Paulus II in mei....

AP

In een brief die is ondertekend door 169 monniken waarschuwen zij namens de 1750 Griekse monniken en nonnen voor 'dynamische uitingen van oppositie' als de Grieks-orthodxe kerk haar instemming met een bezoek van de paus, niet intrekt. De paus wordt in de brief beschreven als een 'aartsketter'.

Het is voor het eerst dat de Griekse kloostergemeenschap een dergelijke protestbrief heeft opgesteld. Het wordt beschouwd als indicatie van de groeiende polarisering binnen de kerk sinds de Heilige Synode van de Grieks-orthodoxe kerk in maart besloot haar bezwaren tegen een pauselijk bezoek op te geven.

Vorige week drongen Grieks-orthodoxe priesters er al bij de Heilige Synode op aan de paus niet te ontvangen als hij werkelijk Athene aandoet, als tussenstop tijdens en pauselijk bezoek aan Syrië en Malta. De paus had zelf belangstelling getoond voor een bezoek Griekenland, om in de voetsporen te treden van de apostel Paulus.

Meer dan 97 procent van de in Griekenland geboren bevolking behoort tot de Grieks-orthodoxe kerk, de officiële staatsreligie. Veel Griekse geestelijken staan wantrouwig tegenover elke toenadering met de rooms-katholieke kerk, die ervan wordt verdacht haar invloed oostwaarts te willen uitbreiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden