Verzet en bewind aan zelfde tafel

Vandaag hebben het verzet en het Syrische bewind voor het eerst direct contact, hebben ze beloofd. De VN willen humanitaire corridors.

GENÈVE - De Syrische oppositie en de regeringsdelegatie zullen vandaag in Genève voor het eerst tegenover elkaar zitten aan de onderhandelingstafel. Die toezegging heeft VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi vrijdag van de strijdende partijen los weten te krijgen.


Eerder leek het erop dat de nog maar net begonnen vredesconferentie meteen al op een mislukking zou uitlopen. De regeringsdelegatie dreigde uit Genève te vertrekken als er niet een begin werd gemaakt met 'serieuze' onderhandelingen.


Brahimi was gisteren druk bezig met afzonderlijke gesprekken met beide delegaties om ze aan één tafel te krijgen.


Verwacht wordt dat Brahimi vandaag zal proberen de partijen ertoe te bewegen afspraken te maken over het instellen van humanitaire corridors. Grote groepen burgers zijn van de buitenwereld afgesloten en lijden honger. Op die manier hoopt Brahimi wederzijds vertrouwen te wekken.


De oppositie eiste dat de Syrische regeringsdelegatie eerst de uitgangspunten onderschrijft die tijdens een eerdere conferentie -- 'Genève 1' -- werden vastgelegd. De belangrijkste afspraak is dat er een overgangsregering moet komen die de zegen heeft van beide kampen.


'Natuurlijk accepteren we de Geneefse verklaring. Anders zouden we hier niet zijn. We zijn bereid om onderhandelingen te beginnen', verzekerde de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Fayssal Mekdad. Maar zijn baas, minister Walid al-Moallem, klonk minder toeschietelijk. Hij waarschuwde dat de regeringsdelegatie haar koffers zal pakken als het vandaag nog niet tot serieuze gesprekken komt.


Het probleem is dat de twee partijen een verschillende uitleg geven aan de uitkomst van Genève 1. Voor de oppositie ligt het voor de hand dat er in de overgangsregering geen plaats kan zijn voor president Assad. Het bewind houdt vol dat er geen sprake van kan zijn dat Assad het veld ruimt.


Het wordt voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog, drie jaar geleden, dat de twee partijen tegenover elkaar komen te zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.