Verzet Colombia levert vlakbij hoofdstad strijd

Op slechts zeventig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bogotá zijn de Colombiaanse strijdkrachten al vijf dagen in hevige gevechten gewikkeld met honderden guerrillastrijders van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC)....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De luchtmacht heeft Mirage-gevechtsvliegtuigen en Blackhawk-helikopters ingezet en voert aanhoudend bombardementen uit rond het Andes-dorp San Juanito. De FARC-strijders kunnen zich gemakkelijk verschuilen in de ontoegankelijke jungle bij San Juanito, maar alle vluchtwegen zijn afgesloten. Een militaire woordvoerder in Villavicencio, de hoofdstad van de provincie Meta, verklaarde dat al zeker duizend militairen naar het strijdgebied in de Andes zijn overgebracht.

De Colombiaanse generaals werden volledig verrast door de aanwezigheid van een grote FARC-basis dicht bij de hoofdstad. Eind vorige week braken de gevechten uit, toen een legerpatrouille die op zoek was naar door de FARC gegijzelde Colombianen en buitenlanders in een hinderlaag van vierhonderd FARC-strijders liep.

Legerleider generaal Manuel Bonett verwacht in San Juanito 'een FARC-leider te kunnen arresteren, een groep gijzelaars te kunnen bevrijden of een groot wapendepot aan te treffen'.

Die FARC-leider is vermoedelijk Jorge Bricenco, de aanvoerder van het commando dat augustus vorig jaar zestig militairen ontvoerde in het zuiden van het land. Die soldaten zijn nog steeds niet vrijgelaten.

Generaal Bonett sprak de geruchten tegen dat de FARC zijn hoofdkwartier in San Juanito heeft gevestigd en dat 'het secretariaat', de leiding, zich daar bevindt. 'Zo'n fout zouden ze nooit maken', aldus Bonett.

De extreem-linkse FARC is Colombia's oudste en grootste guerrillabeweging. De groep is sinds de jaren zestig actief en heeft naar schatting vijftienduizend gewapende leden. De FARC, die zegt namens de arme boeren te strijden, controleert grote delen van Colombia. Vaak vallen de guerrillastrijders kleine steden, dorpen en kazernes aan. Generaal Bonett zei vorige week kort voor de gevechten uitbraken dat de FARC van plan was de strijd tot in Bogotá uit te breiden. De FARC financiert de strijd met de opbrengsten uit ontvoeringen, afpersingen en de drugshandel.

Een serieuze bedreiging voor de regering is de FARC tot nu toe nog niet geweest, maar het wordt steeds duidelijker dat de Colombiaanse strijdkrachten niet zijn opgewassen tegen het guerrillageweld. Toen de FARC vorig jaar augustus een militaire basis in het zuiden overmeesterde, 27 militairen doodde en zestig soldaten gijzelde, kwamen militaire experts tot de conclusie dat de strijdkrachten de oorlog tegen het verzet nooit zou kunnen winnen. Niet alleen omdat het ondoordringbare berglandschap de guerrillastrijders een groot strategisch voordeel geeft, maar ook omdat leger en luchtmacht onvoldoende materieel en manschappen hebben om de guerrillastrijders op vele fronten in het land partij te bieden.

De strijdkrachten denken met de spoedige leverantie van nieuwe Amerikaanse Blackhawk- en Russische Mi-17-gevechtshelikopters weer de overhand te kunnen krijgen. Militaire experts hebben daar een hard hoofd in. Zij zijn van mening dat de helikopters op het strijdtoneel vol diepe kloven en onverdedigbare bergplateaus een gemakkelijk doelwit voor de guerrillastrijders zullen blijven.

Hoe langer de gevechten rond San Juanito duren, hoe meer de onmacht van de Colombiaanse strijdkrachten wordt aangetoond. De vernedering voor de generaals wordt geaccentueerd door de lokatie van de gevechten: nog nooit werd er zo dicht bij de hoofdstad Bogota zo lang strijd geleverd met een omvangrijke FARC-eenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden