Verzekeringsman wordt weer gewone beschermengel

Een man van een jaar of veertig - smetteloos gekleed - drukt de toetsen van zijn draagbare computer in met de flair zoals alleen mannen van de wereld die hebben....

RONALD OCKHUYSEN; TIM OVERDIEK

Deze reclamefilm van RVS, gemaakt door reclamebureau Van Walbeek Etcetera uit Amsterdam, beleefde deze week zijn première op de televisie.

Het is voor een commercial van een verzekeringsmaatschappij een opmerkelijke film. Er komt geen Bekende Nederlander in voor. Evenmin is symboliek of humor te bespeuren. Daarmee kraakt Van Walbeek Etcetera de code van de verzekeringscommercial, die stelt dat de boodschap moet worden verpakt. Nationale Nederlanden huurt daartoe Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer in ('Wat er ook gebeurt'). Centraal Beheer laat een museumbezoeker opdraven die met een voodoo-pop de Amerikaanse president Clinton kielhaalt ('Even Apeldoorn bellen'). 'FBTO doet het gewoon' met Monique van de Ven. Een zich van de groep losmakend paard prijst Aegon aan ('Denk vrij. Denk Aegon').

RVS stopte in 1996 met de commercial waarin John Kraaykamp jr. - 'gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren' - de hoofdrol speelde. Een jaar van rust volgde. En nu is er de nieuwe commercial, waarin verzekeringsmaatschappij RVS weer gewoon verzekeringsmaatschappij RVS is.

Hoewel. De begripvolle heer in het beige jasje suggereert meer. Niet voor niets vraagt hij aan het einde van de spot, kort nadat uit de beschadigde auto een jongetje is gestapt: 'En Eric, erg geschrokken?' In die vraag ligt de kern van deze commerciële boodschap besloten: RVS werkt met adviseurs die hun klanten kennen. De RVS-man is geen premiejager, maar een beschermengel, geïnteresseerd in de kinderen van zijn cliënten. De uitsmijter - de RVS adviseur is er als je 'm nodig hebt - onderstreept dat nog eens.

Lijnrecht tegenover het dienstbetoon van de RVS staan drugs en prostitutie - twee zaken die in de immer stralende reclamewereld onzichtbaar zijn. Tot deze week. Bierbrouwer Heineken heeft het imago van Amsterdam als een paradijs vol joints en blote dames aangegrepen om het merk Amstel als een versnapering uit die zogenaamd verderfelijke Nederlandse hoofdstad aan te prijzen. Of beter gezegd, af te raden.

In reclamespotjes op de Amerikaanse televisie roept de fictieve actiegroep Americans for Disciplined Behavior de kijker op vooral geen Amstel Bier te drinken. De conservatief ogende leider van de moralistische organisatie drukt het Amerikaanse volk op het hart 'deze Amstel-bieren met extreme vooringenomenheid te mijden'.

Als een ware activist probeert het verzonnen karakter, staand in een motorbootje met megafoon, een binnenvarend vrachtschip met een lading bier tegen te houden. Andere spotjes tonen het liberale gezicht van Amsterdam, waar onder het mom 'Open for Anything. Are you?' het bier als een verboden vrucht wordt geafficheerd.

De campagne kost in totaal twintig miljoen dollar. Het gaat om de promotie van Amstel Bier en Amstel 1870 Pilsner, die na marktverkenningen in New York, Chicago en Atlanta landelijk worden geïntroduceerd.

Ronald Ockhuysen

Tim Overdiek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden