Verzekeringsman die bestsellerauteur werd

Na een zetje van Ronald Reagan vliegen Clancy's misdaadboeken over de toonbank. De verfilming was meestal beter.

Het gebeurt wel vaker dat een Amerikaanse president de carrière van een misdaadschrijver een lekker zetje geeft. Chester Himes en Michael Connelly hebben het nodige te danken aan Bill Clinton, Tom Clancy mag Ronald Reagan eeuwig dankbaar zijn. De Amerikaanse president noemde zijn debuut, The Hunt For Red October, in 1985 een 'perfect' boek. Daarmee was Clancy's bedje gespreid.

De schrijver, die dinsdag op 66-jarige leeftijd overleed (zijn uitgever heeft de doodsoorzaak niet bekend gemaakt), werd door de verkoop van zijn vele boeken schatrijk. Het legde hem ook geen windeieren dat veel van zijn boeken succesvol werden verfilmd. Ook dienden ze als basis voor menig populaire computergame.

Clancy was een kleine man met een dikke bril, verzekeringsagent van beroep, toen hij aan het begin van de jaren tachtig The Hunt For Red October schreef. De Koude Oorlog is nog volop aan de gang. Commandant van een Russische atoomonderzeeër wil overlopen, compleet met vaartuig. Er volgt een tactisch spel, dat zich goeddeels onder water afspeelt.

Interessant, maar geen enkele 'gewone' uitgeverij wilde er aan. Waarop Clancy aanklopte bij de Naval Institute Press. Hij kreeg vijfduizend dollar voorgeschoten. De titel liep aardig, totdat Reagan zich als recensent ontpopte. De rest is geschiedenis.

Er zijn maar weinig populaire schrijvers van wie je kunt zeggen dat hun naam een 'merk' werd. Wijlen Robert Ludlum was er zo een, Tom Clancy ook. De karakters in boeken als The Hunt For Red October, Patriot Games en Clear and Present Danger mogen van bordkarton zijn, de liefhebber van technische details, veel actie en schimmige activiteiten van inlichtingendiensten komt volledig aan zijn trekken. Clancy was goed ingevoerd. De Amerikaanse onderminister van Marine, Lehman, riep na lezing van The Hunt For Red October: 'Wie gaf verdomme toestemming tot publicatie?'

Ook wie zijn boeken niet gelezen heeft, kent zijn werk. Harrison Ford speelt in de verfilming van Patriot Games, Sean Connery is groots in The Hunt For Red October. In beide gevallen kun je zeggen dat de film beter is dan het boek.

Veel van zijn recente werk werd samen met co-auteurs geschreven. Het doet wat fabrieksmatig aan. Het zal niet verbazen als er ook na zijn dood nog 'Clancy'-boeken blijven verschijnen, zoals bijvoorbeeld ook bij Ludlum gebeurt.

Clancy schuwde het grote gebaar niet. Een atoombom op Denver, een Japanse terrorist die een Boeing 747 laat neerstorten op het Capitool. President en congresleden dood. Clancy schreef dit boek, Debt of Honor, in 1995, dus ruim voor 11/9.

Over die aanslag zei hij dat 'links Amerika' er mede-verantwoordelijk voor was geweest. 'Links' had immers de CIA financieel gekortwiekt. Aartsconservatief Tom Clancy, de voormalige verzekeringsman die bestsellerauteur werd, bleef tot zijn laatste snik een discipel van de Republikein Ronald Reagan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden