Verzekeringsbank: veel vragen over onverzekerden

AMSTERDAM (ANP) - De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft zelden zoveel telefoontjes gehad als na het bericht dat het aantal gelovigen dat zich bewust niet heeft verzekerd, in 2006 is verdubbeld. Dat heeft de SVB woensdag laten weten.

Nederlanders vragen zich af of de gelovigen die als gemoedsbezwaarde worden geregistreerd, minder belasting hoeven te betalen en of het aantal 'strenge' gereformeerden sterk is gestegen. In Nederland wonen ongeveer 11.000 mensen die door hun levensovertuiging bezwaren hebben tegen verzekeringen, waaronder de AOW en WW. Zij maken gebruik van een speciale regeling om onder die verplichting uit te komen.

De stijging vorig jaar kwam door de komst van de nieuwe Zorgverzekeringswet op 1 januari 2006. Daardoor is iedereen, ook partner en kinderen, verplicht zich te laten registreren als gemoedsbezwaarde om vrijstelling van premies te krijgen. Tot 2006 registreerde de SVB alleen het gezinshoofd.

De verzekeringsbank, die de administratie bijhoudt van alle geregistreerde gemoedsbezwaarden, kan ontheffing verlenen van de premieplicht. In plaats van premie betalen de gemoedsbezwaarden hetzelfde bedrag aan loonbelasting. De Belastingdienst stort dat op een spaarrekening, waarop weigeraars voor bijvoorbeeld hun zorgkosten een beroep kunnen doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden