'Verzekeren tegen overstroming wel mogelijk’

Nederland is het enige land in Europa, waar de inwoners zich niet kunnen verzekeren tegen de risico's van overstromingen. Het kabinet is bang dat zo'n verzekering onbetaalbaar is. Onderzoek wijst uit dat ruim de helft van de inwoners van het rivierengebied zo'n verzekering wel zou willen hebben.

Dat zegt hoogleraar risicomanagement Jeroen Aerts dinsdagmiddag in zijn intreerede aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Volgens onderzoek onder 1.100 huishoudens in het Nederlandse risicogebied zouden mensen tot 110 euro per jaar willen betalen voor een overstromingsdekking. Aerts denkt dat het niet zo kostbaar gaat worden. Hij presenteert een nieuwe verzekeringsconstructie, die opgenomen zou kunnen worden in de opstal- of inboedelverzekering.

Watersnoodramp
Nederland heeft de mogelijkheid om zich te verzekeren tegen overstromingen geschrapt na de watersnoodramp van 1953. Het kabinet is bang dat de financiële gevolgen van een nieuwe dijkdoorbraak te groot zijn om door verzekeraars gedragen te worden.

Aerts heeft daarom samen met zijn onderzoeksgroep een constructie bedacht, waarin iedereen een deel van het risico draagt. De burger betaalt kleine schadegevallen zelf via het eigen risico. De verzekeraars dekken grote rampen met een bovengrens van ongeveer 1 miljard euro en het kabinet neemt de kosten van extreme rampen die nog duurder uitvallen, voor zijn rekening.

Bouwvoorwaarden
Aan de polis zouden bovendien bouwvoorwaarden moeten hangen, vindt Aerts. In Nederland wonen nu ongeveer 150 duizend mensen buitendijks. Er ligt een flink aantal bouwplannen op tafel, bijvoorbeeld bij Rotterdam en Dordrecht, waarin nog veel meer buiten de dijken wordt gebouwd. Die huizen en bedrijfspanden zouden aan speciale eisen moeten voldoen, zodat er bij hoogwater minder schade ontstaat, stelt de nieuwe professor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden