Verzekeraars zijn voor SNS Reaal de nieuwe kwelgeest

Is SNS Reaal eindelijk van de miljarden vretende vastgoednachtmerrie Property Finance verlost, beginnen de verliezen zich op te stapelen bij de verzekeraars van het bedrijf. Bijna 800 miljoen euro moest SNS Reaal vorig jaar afschrijven op verzekeraars Reaal en Zwitserleven.

AMSTERDAM - Inclusief Property Finance leed SNS Reaal vorig jaar 1,95 miljard euro verlies, maar dat is eigenlijk niet meer relevant. De nationalisatie heeft het probleem dat vastgoed heet immers opgelost voor de bank. Property Finance maakt inmiddels geen deel meer uit van de bank-verzekeraar. Op 31 december werd het onderdeel losgemaakt van het moederschip. Onder auspiciën van de overheid worden de vastgoedkredieten in de vuilnisbank 'Propertize' de komende jaren afgewikkeld.

De jaarcijfers maakten gisteren echter duidelijk dat met het afstoten van Property Finance de problemen voor SNS Reaal allerminst voorbij zijn. Ook los van de vastgoedpoot dook de bank-verzekeraar namelijk diep in de rode cijfers: 414 miljoen euro verlies.

Dit ligt niet zozeer aan de banken van SNS Reaal. SNS Bank, ASN Bank en Regiobank leverden het concern een nettowinst van 190 miljoen euro op, ruim 100 miljoen euro meer dan in het jaar ervoor. Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen gaf ruiterlijk toe dat de winstverbetering in belangrijke mate aan de nationalisatie te danken is. De onteigening van een deel van de schuldeisers heeft SNS Reaal van een hoop schulden verlost. Omdat de financiële positie daardoor is verbeterd (en wellicht ook dankzij de status van staatseigendom) kon SNS Reaal vorig jaar tegen lagere rentes geld lenen dan in 2012. Aan de uitgavenkant hielp het dat de spaarrentes in 2013 daalden. Daardoor verbeterde de rentemarge.

Na een fors verlies aan omzet in het begin van het jaar, slaagde SNS Reaal er in het vierde kwartaal weer in zijn marktaandeel op de spaar- en hypotheekmarkt te vergroten.

Ook bij de bancaire tak moest SNS Reaal een forse afschrijving van 224 miljoen euro op slechte kredieten doen. SNS Reaal kampt met relatief meer wanbetalingen in de hypotheekportefeuille dan andere Nederlandse banken. Waarschijnlijk omdat de portefeuille vrij jong is en dus meer hypotheken bevat die op de top van de woningmarkt zijn verstrekt.

Over de verzekeraars Reaal en Zwitserleven was niet veel positiefs te melden. De langdurig lage obligatierente is dodelijk voor de verhouding tussen de verplichtingen en het belegd vermogen van de verzekeraars. Daar kwam bij dat 2013 qua hevige najaarsstormen en bedrijfsbranden een bijzonder slecht schadejaar was. Reaal moest veel uitkeren op schadeverzekeringen. Op de krimpende markt voor levensverzekeringen staan de premie-inkomsten onder druk door de toenemende concurrentie.

Staat lijdt verlies

Al met al moest SNS Reaal 793 miljoen euro afwaarderen op zijn verzekeraars vanwege tegenvallers in de beleggingsportefeuille. Reaal en Zwitserleven staan nu samen voor 2,6 miljard euro in de boeken. SNS Reaal heeft achteraf veel te veel betaald voor de verzekeraars Axa (dat in 2007 bij Reaal werd ingelijfd) en Zwitserleven (in 2008).

De Nederlandse overheid moet de verzekeraars op last van de Europese Commissie zo snel mogelijk verkopen. Dat kan op zijn vroegst deze zomer, zei Van Olphen. Dan is de splitsing tussen bank en verzekeraars volgens hem vrijwel voltooid.

Dat de staat verlies gaat lijden op de verkoop, is zo goed als zeker. De marktwaarde van Europese verzekeraars ligt momenteel ver onder hun boekwaarde. Van de opbrengst moet bovendien 700 miljoen euro bij de verzekeraars achterblijven omdat er door de verkoop anders een vermogenstekort ontstaat. De staat heeft bij de nationalisatie 3,7 miljard euro in SNS Reaal gestoken. Minister Dijsselbloem van Financiën reageerde gisteren onderkoeld op de slechte jaarcijfers van 'zijn' bank-verzekeraar. 'De verzekeringsbranche heeft het zwaar op dit moment, dus dit is niet verrassend.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden