Verzekeraars willen concurrentie met pensioenfondsen vergroten

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat ondernemingen de vrijheid moeten hebben hun pensioenregeling onder te brengen waar ze dat willen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het verbond schrijft dat aan minister Zalm van Financiën en staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken. Beide bewindslieden hadden de verzekeraars en andere belanghebbenden gevraagd te adviseren over mogelijkheden om de marktwerking op pensioengebied te verbeteren. De pensioenfondsen zijn verdeeld over de mogelijke extra concurrentie.

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat pensioenkosten voor een belangrijk deel de hoogte van de arbeidskosten in een onderneming bepalen. Om die kosten zo laag mogelijk te houden, mag van dwang geen sprake zijn.

Werkgevers en werknemers moeten in volledige vrijheid kunnen kiezen voor de meest passende inhoud en uitvoering van de pensioenregeling. Opheffing van de gedwongen winkelnering biedt hen de mogelijkheid de produkten van pensioenfondsen en levensverzekeraars op kosten en kwaliteit te vergelijken.

Zalm en Linschoten hebben voorgesteld het werkterrein van de pensioenfondsen te verruimen. Ze moeten meer vrijheid krijgen produkten aan te bieden die zijn toegesneden op de wensen van werkgevers en werknemers op het terrein van ouderdoms-, invaliditeits- en nabestaandenpensioen. Het verbond kan daarmee alleen akkoord gaan als er sprake is van concurrentie met de verzekeraars op gelijke voorwaarden. Volgens R. van der Smeede, bestuurslid van het Verbond van Verzekeraars, worden pensioenfondsen op dit moment nog op drie punten bevoordeeld ten opzichte van verzekeraars: belasting, belegging en solvabiliteit.

Van der Smeede: 'Pensioenfondsen betalen over hun resultaat geen belasting, en verzekeraars wel. Als een verzekeraar een nieuw produkt wil brengen, moet dat eerst worden voorgelegd aan de Verzekeringskamer. Voor pensioenfondsen geldt een dergelijke regel niet. En de verzekeringskamer is strenger voor verzekeraars dan voor pensioenfondsen waar het gaat om het beleggingsbeleid.'

Volgens Van der Smeede zullen pensioenfondsen deze voordelen moeten inleveren om te zorgen voor gelijke concurrentieverhoudingen. Desondanks meent hij dat de consument er beter van zou worden. Volgens hem boeken de verzekeraars met hun beleggingen een half procent hoger rendement dan de pensioenfondsen, waarbij het ABP (dat aan strenge regels was gebonden) niet is meegeteld.

Of de uitvoeringskosten bij de pensioenfondsen hoger zijn dan bij verzekeraars, kan Van der Smeede niet aangeven. Maar hij gaat ervan uit dat de markt ook hier heilzaam zal werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.