Verzekeraars volgend slachtoffer

De verzekeraars beginnen na de banken ook naar adem te happen als gevolg van de kredietcrisis.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

De problemen bij AIG leidden wereldwijd tot de verkoop van verzekeringsaandelen. Het grootste slachtoffer op de Amsterdamse beurs was dinsdag bank-verzekeraar Fortis met een verlies van bijna 11 procent. Branchegenoot ING daalde met bijna 9 procent. Aegon leverde 7,2 procent in. Omdat de financiële instellingen zwaar wegen in de AEX sloot deze index van de 25 grootste bedrijven 3,6 procent lager.

American International Group (AIG), waar ruim 100 duizend mensen werken, is de eerste verzekeraar die serieus in de problemen is gekomen door de kredietcrisis, die al een jaar de banksector teistert. Verzekeraars bleven tot nu toe buiten schot omdat ze vooral verplichtingen hebben op de langere termijn en daardoor niet gedwongen zijn bezittingen te verkopen. Bovendien handelen verzekeraars niet in effecten. Banken doen dat om de winst op te schroeven.

Dat AIG toch bij de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, moest aankloppen voor een noodkrediet is te wijten aan de afwijkende structuur van deze verzekeraar. AIG, waarbij miljoenen Amerikanen schade- en levensverzekeringen hebben afgesloten, heeft een afdeling die als zakenbank handelt in complexe financiële producten. Daar zijn de problemen begonnen.

Afgelopen maandag, na het weekeinde waarin Lehman Brothers het loodje legde, daalde de koers van AIG met 40 procent. Diezelfde dag gaf de staat New York de verzekeraar toestemming 20 miljard dollar te lenen bij twee dochterbedrijven. Voorwaarde is dat AIG ook andere kredieten regelt.

Volgens gouverneur David Paterson van de staat New York heeft AIG een dag de tijd de extra kredieten te regelen. De verzekeraar moet circa 75 miljard dollar aan extra leningen afsluiten om liquiditeitsproblemen op te lossen. Deze leningen moeten onder meer worden verstrekt door de zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley, die het zelf moeilijk hebben. ‘We komen in een verschrikkelijk situatie terecht als we ’s werelds grootste verzekeraar laten omvallen’, aldus Peterson op een persconferentie.

AIG is een spin in het web van de financiële wereld. Als deze verzekeraar failliet gaat, zijn de consequenties vele malen groter dan bij de ondergang van zakenbank Lehman. ‘Ik ken geen enkele grote bank die geen relatie heeft met AIG’, zei Kenneth Lewis, de topman van Bank of America, die Merrill Lynch heeft overgenomen. ‘Als AIG het loodje legt, hebben we een veel groter probleem dan we tot nu toe hebben gehad’, aldus Lewis in een tv-interview.

AIG is de tegenpartij in veel financiële transacties (credit default swaps) die financiële instellingen verzekeren tegen het risico dat een schuldenaar failliet gaat. Ook worden deze constructies gebruikt om pakketten obligatieleningen te verzekeren. Banken en verzekeraars in Europa en de Verenigde Staten hebben voor honderden miljarden dollars aan obligaties op deze wijze verzekerd bij AIG.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden