Verzekeraars stemmen in met huisartsenakkoord

Na de huisartsen hebben ook de zorgverzekeraars ingestemd met het nieuwe plan voor de financiering van de huisartsenzorg voor de komende twee jaar....

ANP

Vorige week gingen de huisartsen akkoord en ook minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft inmiddels toestemming van het kabinet om het eindvoorstel van bemiddelaar E. Vogelaar uit te voeren.

Aan het akkoord ging een lange periode van conflicten en actievoerende huisartsen vooraf. Algemeen directeur van M. Bontje van ZN is blij met het akkoord. ‘We kunnen nu weer bouwen aan een evenwichtige relatie tussen huisarts en zorgverzekeraar.’

Volgens het voorstel krijgen de huisartsen vanaf volgend jaar 52 euro per ingeschreven patiënt per jaar en 9 euro per consult. Dat is meer dan de 45 euro per patiënt per jaar en het consulttarief van ongeveer 7 euro dat de minister hen aanvankelijk wilde geven, maar minder dan de 55 en 11,56 euro die ze vroegen.

Daarnaast kunnen de huisartsen volgens vaste afspraken bij de zorgverzekeraars aankloppen voor de financiering van praktijkondersteuning (49 miljoen euro), vergoedingen voor achterstandswijken of veel oudere patiënten (25 miljoen euro) en geld voor modernisering en nieuwe lokale initiatieven (75 miljoen euro). Voor de verdeling van 25 miljoen uit dat laatste potje moeten nieuwe afspraken gemaakt worden. Voor de rest blijven de komende twee jaar bestaande afspraken gelden. Verder wordt elk kwartaal de voortgang van nog uit te werken afspraken bekeken en wordt het akkoord eventueel op punten bijgesteld.

De zeggenschap van de zorgverzekeraars was in het aanvankelijke plan van Hoogervorst en de zorgverzekeraars een stuk groter.

De nieuwe financieringsstructuur is nodig omdat vanaf volgend jaar het onderscheid tussen het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekeringen verdwijnt. Nu krijgen huisartsen elk jaar een vast bedrag per ziekenfondspatiënt. Vanaf 2006 iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten en moeten huisartsen ook voor de voormalige ziekenfondspatiënten elk consult declareren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden