Verzekeraars slaan alarm over prijsstijging tandartsen

Zorgverzekeraar Achmea voert voor tandartszorg voor kinderen een maximumvergoeding in, zo maakt het bedrijf bekend. De verzekeraar doet dat vanwege het experiment dat dit jaar is begonnen waarbij tandartsen zelf hun eigen prijzen mogen vaststellen. Zorgverzekeraar CZ gaat zich volgende week beklagen bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid over het gedrag van tandartsen.

ANP
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Volgens Achmea bestaat de kans dat de tandartszorg hierdoor duurder zal worden. Volgens een woordvoerster hoeven ouders niet bang te zijn dat ze extra moeten bijbetalen voor reguliere tandartszorg voor hun kinderen, mits ze naar een tandarts gaan die een contract heeft met deze verzekeraar.

Volgens verzekeraar CZ worden er bij veelvoorkomende behandelingen forse prijsstijgingen in rekening gebracht, die in sommige gevallen oplopen tot 70 procent. Dat is slecht voor de betaalbaarheid van de zorg. De tandartsrekeningen worden via de ziektekostenpolissen immers betaald door alle Nederlanders.

Bijbetalen uitgesloten
Het experiment met vrije prijzen is bedoeld om de tandartsen aan te moedigen om betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. De Minister heeft eerder gedreigd het experiment meteen stop te zetten als de tandartsen het gebruiken om de prijzen fors op te drijven. Vandaag herhaalde ze die boodschap. Ze laat weten dat het uitgesloten is dat er moet worden bijbetaald voor iets dat in het basispakket zit.

Volgens CZ zijn weinig tandartsen weinig bereid om contracten af te sluiten met de zorgverzekeraars over de prijzen die ze hun klanten in rekening brengen. Om te voorkomen dat CZ-verzekerden onverwacht extra moeten bijbetalen, heeft CZ besloten een groot deel van de tandartsrekeningen toch te betalen. 'Maar dat maakt de zorg wel duurder. Immers: de prijzen zijn vaak omhoog gegaan. De premiebetaler moet daarvoor opdraaien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden