'Verzekeraars moeten alle kosten melden in offerte'

Verzekeraars zijn volgens de gedragscode 'Rendement en risico' verplicht om alle kosten van beleggingsverzekeringen te melden in hun offertes aan consumenten....

Dat zegt het Verbond van Verzekeraars in reactie op een artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag over verzekeringen waarvan de premie wordt gestort in een beleggingsfonds van de verzekeraar. Zulke beleggingsverzekeringen zijn voor de consument ondoorzichtig omdat verzekeraars in hun jaarlijkse rapportage niet open zijn over de kosten die zij in rekening brengen. Volgens diverse bronnen gaat het dan met name om de beleggingskosten.

Volgens het Verbond staat in de 'Code Rendement en Risico', die de verzekeringsbranche in overleg met de Consumentenbond en de minister van Financiën heeft opgesteld, dat verzekeraars alle kosten moeten laten zien bij de aanbieding van de polis. De Code is vrijwillig, maar wordt door alle verzekeraars onderschreven.

'Als de Code juist wordt toegepast, zijn alle kosten in de offerte zichtbaar, ook de beheers- en beleggingskosten', zegt G. van Staveren, voorzitter van de sector Leven van het Verbond. De Code schrijft niet voor dat de verzekeraar zijn polishouders regelmatig informeert over de rendementen die hij feitelijk voor hen heeft behaald, en over de kosten die hij daarop heeft ingehouden.

Dat is relevant omdat verzekeraars de premies voor het overgrote deel beleggen in interne fondsen zonder beursnotering. Zulke fondsen hoeven geen cijfers te publiceren en vallen niet onder het toezicht op beleggingsinstellingen van De Nederlandsche Bank.

Dat is ook niet erg, aldus Van Staveren. 'Eén telefoontje naar de verzekeraar, en de polishouder krijgt alle informatie toegestuurd die hij wil hebben. Zo gaat het in ieder geval bij mijn oude werkgever, Nationale-Nederlanden.' Deze maatschappij is de grootste levensverzekeraar van Nederland.

Volgens het Verbond heeft het de verzekeraars 'heel wat zweetdruppels gekost' om de informatieverschaffing aan consumenten bij de verkoop van polissen te regelen. 'Voordat de informatievoorziening over het jaarlijkse rendement is gereguleerd zijn we misschien wel vijf jaar verder.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden