Verzekeraars kritisch over standvastigheid toezichthouder

Binnen het Verbond van Verzekeraars is forse kritiek uitgeoefend op de Verzekeringskamer. 'De Verzekeringskamer is in een aantal gevallen wat al te gemakkelijk te beïnvloeden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een woordvoerster van het Verbond betreft het een uitlating die werd gedaan door één aanwezige op een vergadering over actuariële principes. Zij weet niet of die mening door andere aanwezigen gedeeld werd. De Verzekeringskamer vat de uitlating positief op, zo meldt een woordvoerder. 'Wij sluiten geen compromissen', zegt hij, 'maar als het kan stellen wij ons graag flexibel op.' De Verzekeringskamer vraagt zich wel af 'hoe deze notulen konden uitlekken. Je moet als organisatie toch beter op je spullen letten', sneert de woordvoerder richting Verbond.

De gewraakte uitlating werd gepubliceerd in het vakblad Het VB en geeft nieuw voedsel aan de gedachte dat de controle op de maatschappijen te laks is. De Verzekeringskamer zou zich te gemakkelijk laten inpakken. In de laatste affaires, die rond De Stichtse en Ardenia, heeft de Verzekeringskamer opnieuw deze kritiek over zich heen gekregen. Zo zou de toezichthouder veel te lang met de Nederlandse vertegenwoordiger van Ardenia, de Luxemburgse maatschappij die vorig jaar omviel, in gesprek zijn geweest over een kapitaalverhoging.

Hans Goemans, oud-president van Ardenia, zei deze week nog eens in het vakblad VVP dat de Verzekeringskamer genoegen had genomen met een kapitaalverhoging van 1 miljoen in contanten en 6 miljoen in aandelen. De Verzekeringskamer had eerder gezegd dat ze deze inbreng had afgewezen. Nu zegt de woordvoerder: 'Wij wilden die aandelen alleen accepteren als ze courant waren, van Koninklijke Olie of zo.' Ardenia wilde echter eigen waardepapieren ter waarde van 6 miljoen gulden inbrengen: waardeloze exploitatierechten van Amerikaanse kolenmijnen.

Inmiddels is ook duidelijk dat het Verbond gespleten is over de vraag of de verzekeringsbranche onderworpen moet worden aan een strenger toezicht. De splitsing loopt langs de lijn groot-klein: de grote maatschappijen pleiten voor een strenger toezicht en meer bevoegdheden voor de Verzekeringskamer. De kleintjes willen minder ver gaan.

Een woordvoerster van het Verbond zegt overigens dat er 'over enig verschil van inzicht tussen groot en klein niets bekend is bij onze organisatie'. 'Iedereen is het erover eens dat het toezicht voor verbetering vatbaar is. Zowel de grote als kleine maatschappijen vinden dat. Iedereen wil incidenten zoals met Ardenia, de Stichtse en Vie d'Or vermijden, omdat ze slecht zijn voor het imago van de branche', aldus de woordvoerster.

Enkele grote verzekeraars weigeren echter commentaar op vragen over het toezicht, met een verwijzing naar een discussie binnen het Verbond. 'We proberen tot een gemeenschappelijk standpunt te komen', zegt de woordvoerder van een grote onderneming op basis van anonimiteit. 'Logisch dat de kleintjes niets voelen voor een scherper toezicht. Die zijn bang dat ze hun vrijheid van handelen kwijtraken.'

De discussie dateert van de Vie d'Or-affaire, die in het najaar van 1993 losbarstte. Polishouders van Vie d'Or uitten nadien forse kritiek op de wijze waarop toezicht wordt uitgeoefend. Vooral de Verzekeringskamer kreeg het zwaar te verduren, maar ook de gaten in de wet werden steeds duidelijker zichtbaar. Een parlementaire commissie onderzoekt nu dat toezicht in de Vie d'Or-affaire. Naar verwachting komt de commissie volgende maand met haar conclusies. De recente storm van publiciteit rondom de Ardenia- en Stichtse-zaken heeft nieuwe olie op het vuur gegooid.

De Verzekeringskamer zelf maakt inmiddels duidelijk zich 'op sommige punten' in de steek gelaten te voelen door het ministerie van Financiën.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden