Verzekeraars houden 92 miljoen over aan omslagpremies

De particuliere verzekeraars hebben vorig jaar een bedrag van 92 miljoen overgehouden. De zogeheten WTZ-omslag van 414 gulden, die elke volwassen particulier verzekerde moet betalen, bleek ruimschoots voldoende te zijn....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Minister Borst van Volksgezondheid erkende woensdag in de Tweede Kamer dat deze nieuwe cijfers van de Stichting Uitvoering Omslagregelingen (SUO) haar hebben verbaasd. De SUO bestaat uit vertegenwoordigers van de particuliere verzekeraars. Ze int en beheert de WTZ-omslag en de MOOZ en stelt de hoogte ervan vast. De MOOZ is een andere omslagheffing, die particulier verzekerden betalen. De opbrengst gaat naar de ziekenfondsen, die veel meer oude (dus dure) verzekerden hebben dan de particuliere verzekeraars.

De minister meent echter dat de SUO niet veel te verwijten valt. De schattingen waarop die zich baseerde bij het handhaven van de WTZ-omslag op 414 gulden (net zoveel als in 1993), waren aannemelijk toen ze werden gedaan, in september 1994. Later bleek dat de situatie zich positiever ontwikkelde. De verliezen op de standaardpakketpolis vielen mee: de schades werden sneller afgewikkeld dan geraamd en het aantal ouderen met een laag inkomen, dat naar het ziekenfonds kon overstappen op grond van de wet-Van Otterloo, en dus tot lagere premie-inkomsten zou leiden, viel uiteindelijk mee. Er waren namelijk ook nogal veel ouderen die boven de 'Van Otterloo-grens' zaten en daarom van het ziekenfonds moesten overgaan naar de particuliere verzekering.

Borst vindt wel dat de SUO voortaan duidelijker moet aangeven hoe haar berekeningen tot stand komen: 'Het is nu allemaal wat black-boxerig.' Ze moest de Kamer toegeven dat een nieuwe verhoging van de WTZ-omslag dreigt in 1997. Volgend jaar, in 1996, wordt een aantal verstrekkingen (onder meer geneesmiddelen) uit de AWBZ overgeheveld naar ziekenfonds en particuliere verzekering. Dat zal waarschijnlijk leiden tot premieverhoging. Omdat de premie voor de standaardpakketpolis niet kostendekkend is, zullen de verzekeraars voor dat verlies gecompenseerd worden via een hogere WTZ-heffing. 'Daar moeten we rekening mee houden', aldus Borst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden