Verzekeraars gaan huisarts keuze bieden

Zorgverzekeraars staan in de startblokken om vanaf 1 januari 2002 met kleine groepen huisartsen in hun regio te gaan onderhandelen over het soort zorg dat zij verlenen en de hoogte van het tarief....

Van onze verslaggeefster

Vanaf volgend jaar mogen huisartsen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa, de kartelpolitie) niet langer het uniforme maximumtarief hanteren, zoals tot dusver wordt afgesproken tussen de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV en ZN, de branche-organisatie van verzekeraars.

Twee grote verzekeraars - CZ in Tilburg (meer dan een miljoen verzekerden) en Groene Land Achmea in Zwolle (bijna een miljoen) - willen volgend jaar de huisartsen in hun regio laten kiezen tussen verschillende soorten overeenkomsten.

Een basismodule, die het ziekenfondspakket omvat, is het minimum. De arts ontvangt daarvoor net als nu een vast abonnementsbedrag per patiënt per jaar. De hoogte van dat abonnement kan per regio verschillen. Huisartsen die daarnaast EHBO verlenen, of verloskundige zorg, krijgen daarvoor extra betaald. Ook deelname aan regelmatig overleg met de apothekers over het voorschrijven van medicijnen of de automatisering leveren extra inkomsten op.

Volgens de NMa is de huidige situatie met zijn uniforme tarief strijdig met de Mededingingswet. Als vrije ondernemens mogen huisartsen geen tariefafspraken maken, besliste de NMa. Na de eerste woede ('een bizarre uitspraak') beraadt de LHV zich nu op juridische stappen.

Volgens de woordvoerder van de LHV is het theoretisch zelfs mogelijk dat de minister van Economische Zaken de NMa de aanwijzing geeft om het gewraakte besluit in te trekken, maar dan moeten de huisartsen wel met heel sterke argumenten komen.

De grote vrees van de LHV is dat straks elke individuele huisarts over taken en tarief moet onderhandelen met de zorgverzekeraars van zijn patiënten. Dat zou leiden tot een onwerkbare situatie, erkennen de verzekeraars. Groene Land Achmea gaat ervan uit dat de onderhandelingen worden gevoerd op het niveau van de Regionale Huisartsen Verenigingen (RHV's).

CZ vindt de RHV'S echter nog te groot. De Tilburgse zorgverzekeraar wil onderhandelen met huisartsen die onder één dak samenwerken, zogeheten HOED-en. Zij moeten dan wel een rechtspersoon vormen.

Het is nog niet duidelijk of en hoe er wordt onderhandeld over de particuliere tarieven. De verzekeraars denken om te beginnen vooral aan de ziekenfondspatiënten, tweederde van de bevolking.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden