Verzekeraars betwisten status privé-klinieken

De zorgverzekeraars willen dat minister Borst van Volksgezondheid het verrichten van staaroperaties in privé-klinieken officieel toestaat. Daarmee slaan ze een bres in de gedoogstatus van de particuliere klinieken, die niet formeel erkend zijn....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

Als Borst de gedoogstatus voor privé-klinieken opheft - althans voorzover het de staaroperaties betreft - kan het tarief met achthonderd gulden omhoog. In vijf Nederlandse privé-klinieken worden jaarlijks naar schatting achtduizend staaroperaties uitgevoerd.

Een tariefsverhoging voor de privé-klinieken met achthonderd gulden kost per jaar ruim zes miljoen gulden extra. Op de zestig miljard gulden die naar de zorgsector als geheel gaat, is dat bedrag te verwaarlozen.

Het aantal staaroperaties dat in de particuliere klinieken wordt uitgevoerd, is zeer gering in verhouding tot het aantal in de erkende ziekenhuizen: tussen de vijftig- en zestigduizend per jaar. Maar de wachttijden in de officiële ziekenhuizen kunnen oplopen tot enkele maanden. Privé-klinieken helpen hun patiënten aanzienlijk sneller.

Toenmalig staatssecretaris Simons van Volksgezondheid gaf de privé-klinieken begin jaren negentig een gedoogstatus, nadat zijn pogingen de klinieken door de rechter te laten verbieden op niets waren uitgelopen. De klinieken mochten voor hun operaties, merendeels aan ogen of knieën, en plastische chirurgie, uitsluitend het honorarium van de specialist in rekening brengen, vermeerderd met een kleine opslag. Kosten voor verpleging, verband, medicijnen mogen niet worden gedeclareerd. Klinieken die dat toch doen, plegen een economisch delict. Veel verzekeraars vergoeden die kosten toch, terwille van hun verzekerden. Maar de verzekeraars betalen de operatie in dat geval uit eigen middelen: declareren bij de centrale kas is niet toegestaan.

Vanwege de lange wachtlijst voor staaroperaties sluiten steeds meer verzekeraars een contract met een privé-kliniek, om hun verzekerden daar snel te laten helpen. Zij hebben daarom hun branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland onder druk gezet om zo snel mogelijk een eind te maken aan de status aparte van de privé-klinieken.

Een staaroperatie voor een ziekenfondspatiënt kost 750 gulden, inclusief een toeslag van 25 gulden. Voor particulier verzekerden geldt een tarief tussen de veertienhonderd en vijftienhonderd gulden. Daar komt een toeslag bij van vijftig gulden. Die toeslag krijgt de specialist omdat hij niet in een ziekenhuis werkt, maar 'thuis': een privé-kliniek bestaat officieel immers niet.

Volgend jaar worden de tarieven voor ziekenfonds en particulier gelijkgetrokken; het Centraal Orgaan Tarieven Gezondheidszorg beslist volgende week hoe hoog dat uniforme tarief zal zijn. In de door zorgverzekeraars bepleite extra tariefsverhoging met achthonderd gulden voor 'privé-staaroperaties' is de 'thuiswerk-toeslag' verwerkt.

Over een kostendekkend tarief voor andere operaties in privé-klinieken heeft Zorgverzekeraars Nederland zich niet uitgelaten. Naast staaroperaties vormen ook kijkoperaties een 'topper' in de privé-klinieken.

Werkgevers, die sinds dit jaar financieel risico lopen bij ziekte van hun werknemers, doen steeds vaker een beroep op particuliere klinieken om door een snelle behandeling de duur van het ziekteverzuim te beperken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden