Verzekeraar: volgende cyberaanval kan leiden tot meer economische schade dan ernstige natuurramp

Het gerenommeerde Britse verzekeringsinstituut Lloyd's waarschuwt dat toekomstige digitale aanvallen op essentiële computersystemen ernstige financiële gevolgen voor de wereldeconomie kunnen hebben. In het meest extreme geval kunnen de kosten oplopen tot 121 miljard dollar. Dat is volgens berekeningen van The Guardian meer dan de financiële schade die werd veroorzaakt door orkaan Katrina in New Orleans in 2005.

Beeld anp

Lloyd's waarschuwt dat de meerderheid van de schade die door een potentiële cyberaanval wordt veroorzaakt, onverzekerd is. Het rapport, opgesteld in samenwerking met digitale risicoanalist Cyene, roept verzekeraars op de potentiële kosten van dergelijke cyberaanvallen in kaart te brengen en zich hierop voor te bereiden.

Ransomware

'Net als sommige van de ergste natuurrampen, kan een cybergebeurtenis een ernstige impact hebben op bedrijven en economieën, meerdere claims opleveren en voor een dramatische toename in claimkosten voor verzekeraars zorgen,' waarschuwt de bestuursvoorzitter van Lloyd's, Inga Beale.

Lloyd's berekende de kosten van twee scenario's. De meest ernstige, een aanval op een grote Cloud-service waar gegevens en bestanden van miljoenen gebruikers opgeslagen worden, kan gemiddeld 4,6 tot 53 miljard dollar aan schade opleveren doordat bedrijven platgelegd worden. Maar dit zijn gemiddeldes: het rapport waarschuwt dat kosten moeilijk te berekenen zijn en dat de werkelijke schade zou kunnen oplopen tot 121 miljard dollar.

Het rapport is gepubliceerd twee maanden nadat hackers computersystemen in bijna honderd landen aanvielen. Onder andere de Britse gezondheidszorg werd zwaar getroffen. Die aanval werd uitgevoerd met zogenaamde 'ransomware', software die digitale aanvallers in staat stelt cruciale computersystemen over te nemen en te gijzelen totdat slachtoffers losgeld betaald hebben. Vorige maand was een deel van het Rotterdamse havenbedrijf tijdelijk buiten gebruik door een cyberaanval op een containeroverslagbedrijf.

Kantoor van Lloyds. Beeld epa

Lees verder over ransomware en digitale veiligheid

Wat kunnen we doen tegen ransomwareuitbraak?
De grootschalige ransomwareuitbraak van eind juni leidde tot wereldwijde chaos. Veel geld hebben de aanvallers er niet mee verdiend. Wie zit er nou achter en wat kunt u er tegen doen? Vijf vragen, deels zonder eenduidig antwoord.

Vijf lessen over gijzelingssoftware (+)
Een grote aanval met gijzelingssoftware gaat nog steeds door en infecteerde al meer dan tweehonderdduizend computers en ruim tienduizend organisaties in 150 landen. De golf aan besmettingen legt een aantal hardnekkige pijnpunten bloot.

Dit is de vrouw die waakt over onze digitale veiligheid (+)
Als er iemand in Nederland is die over de nationale digitale veiligheid waakt, is het Patricia Zorko, directeur Cybersecurity. Er is werk aan de winkel: de Nederlandse overheid zit vol met goede bedoelingen, maar geeft veel te weinig geld uit aan cyberveiligheid.

Excursie door oerwoud van computerveiligheid (+)
Wannacry plaatste het belang van computerbeveiliging weer eens op de voorgrond. Een korte excursie door het oerwoud van veiligheidsbegrippen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden