Verzekeraar verwacht nieuwe premieverhoging autopolissen Delta Lloyd selecteert intermediair

Na de reorganisatie binnen het eigen bedrijf gaat Delta Lloyd nu ook zijn relatie met de tussenpersonen herzien. Het verzekeringsconcern wil uit de zesduizend tussenpersonen die nu polissen aandragen ruim duizend selecteren waarmee intensief zal worden samengewerkt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Mede dankzij de interne reorganisatie is vorig jaar de winst met bijna 17 procent gestegen tot 199,1 miljoen gulden. Het is voor Delta Lloyd de eerste winststijging sinds het jaar 1991.

Volgens bestuursvoorzitter mr. J. Jansen, die gisteren de jaarcijfers toelichtte, is al een begin gemaakt met de selectie van tussenpersonen. 'Wij willen bij de tussenpersoon voor in het schap liggen. Per tussenpersoon worden afspraken gemaakt over de produktie. Wij gaan ervan uit dat een behoorlijk deel van hun omzet, dat kan 30 procent zijn, bij ons terecht komt.'

Jansen ontkende dat door deze afspraken de onafhankelijkheid van de tussenpersoon in gevaar komt. Het kantoor dat door Delta Lloyd wordt uitverkoren kan rekenen op steun van het concern bij het afsluiten van moeilijke polissen, komt op de verzendlijst te staan en krijgt ook inspecteurs van de verzekeraar op bezoek. De andere tussenpersonen zullen het zonder deze extra service moeten doen.

Tussenpersonen zijn nagenoeg volledig verantwoordelijk voor de verkoop van Delta Lloyd-polissen. Hiervoor hebben zij vorig jaar ruim 278 miljoen aan provisie ontvangen, bijna 13 procent meer dan in 1993. Volgens Jansen zal de herziening van de relatie met de tussenpersonen niet leiden tot aanpassing van de provisie. Elke tussenpersoon blijft voor een gelijke activiteit een zelfde provisie ontvangen.

De reorganisatie van het eigen bedrijf heeft vorig jaar geleid tot een daling van het personeelsbestand en daarmee ook van de loonkosten. Het aantal werknemers ligt op dit moment ruim 500 lager dan bij het begin van de reorganisatie. Daar zullen dit en volgend jaar nog eens 150 afgaan waardoor er ongeveer 2150 werknemers overblijven.

Tegenover de lagere loonkosten stonden hogere premie-inkomsten bij de levensverzekeringen en vooral bij de schadeverzekeringen. Het totale premie-inkomen steeg met 5 procent naar bijna drie miljard gulden. Het resultaat uit beleggingen steeg met ruim 5 procent tot ruim 1,7 miljard waardoor de totale omzet op ruim 4,7 miljard uitkwam.

De autoverzekeringen zijn bij Delta Lloyd, net als bij alle andere verzekeraars, nog steeds het zorgenkindje. Op de autopolissen werd vorig jaar een verlies geleden van ruim 24 miljoen gulden. Jansen: 'We zijn daar niet blij mee.'

Om uit de rode cijfers te komen heeft het concern begin dit jaar de premies verhoogd en dat was volgens Jansen zeker niet de laatste keer. Het staat nu al vast dat eind dit jaar de premies weer omhoog zullen gaan, alleen het precieze percentage weet hij nog niet.

Bij de brandverzekeringen raakte Delta Lloyd vorig jaar wel uit de verliezen. Volgens Jansen is dat een teken dat de economie weer aantrekt. 'Je ziet dat we in een betere economie zijn beland want het aantal grote branden is teruggelopen. Dat is niet alleen bij ons maar in de hele bedrijfstak.'

De winstontwikkeling vorig jaar werd nog gedrukt door de kosten van de reorganisatie. Die bedroegen in totaal bijna 74 miljoen gulden (na belasting: 48 miljoen). Het concern heeft de verwachte kosten voor dit jaar en 1996 ook al in 1994 opgevoerd.

Door het wegvallen van deze post kan de winst dit jaar aanmerkelijk hoger uitvallen. Jansen zei zelf een winststijging van 20 procent voor ogen te hebben. 'Ik ben teleurgesteld als Delta Lloyd niet minstens 15 procent extra kan maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.