Verzekeraar helpt bij imagoschade op internet

AMSTERDAM - Duizenden Franse en Belgische particulieren hebben een verzekering afgesloten die helpt als hun naam en reputatie op internet door het slijk gaat. De verzekering van de Franse assuradeur Axa kost 8 tot 12 euro per maand. Branchegenoot Achmea studeert op de invoering ervan in Nederland.


De verzekering tegen imagoschade op internet is onderdeel van een polis van Axa die ongevallen in het privéleven dekt en 'e-protection' biedt. De verzekering vergoedt de kosten van juridische bijstand bij perikelen online en de eventuele inschakeling van specialisten in reputatie- management.


'Deze experts kunnen beledigingen of schadelijke uitlatingen niet helemaal van internet halen, maar er wel voor zorgen dat ze bij zoekopdrachten automatisch ver achter in de resultaten belanden, die zelden door internetters worden bekeken', aldus een zegsman van Axa België. Hij wil niet zeggen of klanten de verzekering al hebben gebruikt. Een mogelijkheid om vervelende tijdingen te 'begraven' is door internet te overspoelen met gunstig nieuws.


Achmea heeft recentelijk gemeenten geholpen bij schadelijke publiciteit op internet. 'We hebben ze doorverwezen naar consultants en de rekening voor hun adviezen voldaan', aldus woordvoerder Bert Rensen. Volgens hem kan dit soort hulp onder de rechtsbijstand vallen waarvoor grote klanten zich hebben verzekerd.


Of Achmea zo'n service ook gaat bieden aan particulieren, staat volgens Rensen nog lang niet vast. 'Zo moet je bepalen wanneer iemands reputatie op internet besmeurd raakt. Is dat al bij drie lelijke tweets of bij een schadelijk filmpje op YouTube?' Volgens de woordvoerder heeft de verzekeraar honderden vragen en 'nog nul antwoorden'.


De polisvoorwaarden van Axa stellen met nadruk dat klanten geen schadevergoeding krijgen als hun blazoen op internet is bezoedeld. Ze kunnen wel een claim indienen als een webwinkel bij een bestelling in gebreke blijft, bij fraude met onlinebetalingen of als hun identiteit wordt gestolen en misbruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden