Verzekeraar Aegon verlost zich als eerste van het 'staatsinfuus'

Aegon is deze zomer het eerste financiële concern dat de staatssteun uit 2008 volledig aflost. De Haagse verzekeraar is daarmee straks verlost van diverse beperkingen bij onder meer het doen van overnames en het uitkeren van bonussen.

AMSTERDAM - Aegon meldde dinsdag dat het zijn Amerikaanse herverzekeraar Transamerica Reinsurance heeft verkocht aan het Franse Scor. Dat levert Aegon 1,4 miljard dollar (962 miljoen euro) op. Daarvan wordt 1,1 miljard dollar ingezet voor de aflossing van het laatste deel van de staatssteun die het concern najaar 2008 kreeg wegens de kredietcrisis.

De verzekeraar moet nog 750 miljoen euro van de 3 miljard aflossen. Inclusief een aflospremie van 50 procent moet Aegon 1,125 miljard euro overmaken. De verzekeraar is van plan die betaling eind juni te doen. Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dinsdag bij RTL Z dat het geld direct naar het verlagen van de staatsschuld gaat.

Met de laatste aflossing is Aegon weer baas in eigen huis en mag het onder meer weer overnames doen. Dat was door Brussel verboden, als voorwaarde voor de toestemming voor de staatssteun. Hoewel Aegon-topman Alexander Wynaendts liet weten dat er geen concrete overnameplannen zijn, waren beleggers toch enthousiast. Op de Amsterdamse beurs was Aegon de sterkste stijger. Het aandeel klom ruim 3 procent naar 5,38 euro.

Voor de top van Aegon is het ook financieel aantrekkelijk om van het 'staatsinfuus' af te zijn. Door het restant aan staatssteun kregen topman Wynaendts en financieel bestuurder Jan Nooitgedagt geen bonus over 2010, meldde het concern onlangs. Wynaendts (ruim drie ton) en Nooitgedagt (ruim twee ton) zouden daarvoor normaal gesproken wel in aanmerking komen, aldus Aegon, maar zagen ervan af. Aegon heeft in verband met de staatssteun een 'herenakkoord' met Financiën over de beloning.

Het kan nog wel even duren voordat de staat van de volgende financiële steuntrekker is verlost, ook al is aflossing topprioriteit voor de betrokken bedrijven. ING kreeg destijds 10 miljard euro, waarvan al 7 miljard is terugbetaald. De overheid verzekert echter ook nog een groot pakket aan Amerikaanse hypotheekgerelateerde beleggingen van ING. Als die verliezen opleveren, worden die voor het overgrote deel door de staat gedragen. Er is geen uitzicht op een einde van die garantieregeling. Verder kreeg SNS 750 miljoen euro steun, waarvan nog 565 miljoen uitstaat.

De staat is daarnaast eigenaar van ABN Amro en verzekeraar ASR, beide destijds overgenomen van het wankelende Fortis. De verkoop van de bank is op zijn vroegst in 2014. Wanneer ASR weer in private handen moet komen, is niet bekend. De staat garandeert verder nog voor enkele tientallen miljarden aan schulden van zes banken. Die hebben geld geleend met een garantie dat de staat opdraait voor de kosten als zij in gebreke blijven. De laatste van die garantstellingen loopt eind 2014 af.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden