Verzekeraar Aegon bereid tot uitkering joods oorlogstegoed

De Nederlandse verzekeraar Aegon is bereid een financiële regeling te treffen met een nabestaande van een in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joodse polishouder....

ANP

ANP

DEN HAAG

Het is voor het eerst sinds de jaren zestig dat een verzekeraar geld wil betalen aan een joodse nabestaande van oorlogsslachtoffers. Eind jaren zestig keerden Nederlandse verzekeraars voor het laatst geld uit aan joodse erfgenamen.

Aegon wil enkele tienduizenden guldens uitkeren aan de nabestaande, terwijl de gepensioneerde zakenman enkele tonnen verlangt. Hij eist het geld op dat zijn in de oorlog ondergedoken familie in 1943 betaalde aan de Haagse levensverzekeraar Olveh van 1879.

De zakenman houdt Aegon verantwoordelijk voor de verplichtingen van Olveh, omdat het concern het Haagse bedrijf na de oorlog heeft opgekocht. De joodse familie had het geld in de oorlog naar de verzekeraar Olveh gebracht in de hoop dat de kinderen het geld zouden kunnen gebruiken, als de ouders de oorlog niet zouden overleven. De ouders werden inderdaad vermoord.

Volgens Aegon bestaat er geen enkele juridische verplichting om een regeling te treffen. Ondanks een interne zoektocht bij de verzekeraar zijn er geen polissen gevonden van de in de oorlog vermoorde familie.

'Alles is intern overhoop gehaald bij de zoektocht naar aanwijzingen, zelfs ons verzekeringsmuseum', aldus zegsman T. Elias van Aegon. 'We hebben de nabestaande niettemin een aanbod gedaan, omdat er aanwijzingen bestaan die zijn verhaal lijken te bevestigen. Aegon heeft wel stukken gevonden van een ander familielid.'

Volgens hem bestaat het aangeboden bedrag uit de inleg en de rente tot en met 1955, het jaar waarin de Nederlandse overheid alle aanspraken op joodse tegoeden overnam. Behalve van de in Tel Aviv gevestigde nabestaande zijn er bij de verzekeraar geen andere claims binnengekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden